14.-15. Druhy a význam slavnostních hostin

Slavnostní hostiny rozdělujeme: Banket Raut Recepce Společenská setkání Koktejl party Číše vína Čaj o páté Hudební odpoledne Piknik – výlet do přírody Zahradní slavnost Výlet na lodi Rozdělení slavnostních hostin Slavnostní hostiny rozdělujeme z několika hledisek: Pro koho a k jakému účelu budeme hostinu pořádat • hostiny pořádané státními orgány a institucemi, diplomatickými misemi, politickými organizacemi • hostiny pořádané výrobními a obchodními podniky, firmami, družstvy atd. • soukromé hostiny – oslava narozenin, zásnubní, svatební, promoční, výročí svateb aj. Jakým způsobem budeme podávat pohoštění • hostiny organizované ve stoje – koktail párty, recepce, raut, atd. • hostiny organizované při zasednutí ke stolu – banket, gala večer, večeře s tancem. Podle způsobu stolování a národních zvyklostí • např. hostiny české, ruské, skandinávské, anglické, francouzské, americké, asijské, japonské. Podle kulturního nebo zájmového zaměření • např. rybářské, lovecké, sportovní, folklórní.