- materiály pro žáky
- třída 3.K
- STK (3.K)
- 14.-15. Druhy a význam slavnostních hostin
14.-15. Druhy a význam slavnostních hostin
Slavnostní hostiny rozdělujeme:
Banket
Raut
Recepce
Společenská setkání
Koktejl party
Číše vína
Čaj o páté
Hudební odpoledne
Piknik – výlet do přírody
Zahradní slavnost
Výlet na lodi
Rozdělení slavnostních hostin
Slavnostní hostiny rozdělujeme z několika hledisek:
Pro koho a k jakému účelu budeme hostinu pořádat
• hostiny pořádané státními orgány a institucemi, diplomatickými misemi, politickými
organizacemi
• hostiny pořádané výrobními a obchodními podniky, firmami, družstvy atd.
• soukromé hostiny – oslava narozenin, zásnubní, svatební, promoční, výročí svateb aj.
Jakým způsobem budeme podávat pohoštění
• hostiny organizované ve stoje – koktail párty, recepce, raut, atd.
• hostiny organizované při zasednutí ke stolu – banket, gala večer, večeře s tancem.
Podle způsobu stolování a národních zvyklostí
• např. hostiny české, ruské, skandinávské, anglické, francouzské, americké, asijské,
japonské.
Podle kulturního nebo zájmového zaměření
• např. rybářské, lovecké, sportovní, folklórní.