- materiály pro žáky
- třída 3.K
- STK (3.K)
- 4.-5. Dělení míšených nápojů
4.-5. Dělení míšených nápojů
DĚLENÍ MÍŠENÝCH NÁPOJŮ
Rozdělují se podle nejrůznějších hledisek na:
A. Podle obsahu alkoholu:
1. alkoholické
2. nealkoholické
B. Podle množství:
1.krátké (short) drinks
2.dlouhé (long) drinks
C. Podle teploty podání:
1.studené
2.teplé
PŘÍPRAVA MÍŠENÝCH NÁPOJŮ
Pro dokonalou přípravu potřebujeme vždy velké množství kvalitního ledu.
Používáme tři druhy ledu:
1. Větší kusy - na krátké nápoje
2. Menší kousky
3. Drobný - sekaný led
POSTUP PŘÍPRAVY MÍŠENÝCH NÁPOJŮ
MN připravujeme pouze z kvalitních surovin.
Sladíme pouze přírodními sladidly.
Těžce mísitelné suroviny mixujeme v mixéru.
Nápoje obsahující CO2, vždy šumivým nápojem doléváme, nikdy jej nedávkujeme přímo do míchacího média.
ZPŮSOB PŘÍPRAVY MN
1. V šejkru
Do něj se vloží led, odměřené suroviny podle hustoty a promísí se. Nikdy zde nemísíme suroviny obsahující CO2.
2. V míchací sklenici
Zde se připravují čiré řidší nápoje. Postup je stejný jako u šejkru.
Přímo ve sklenicích - přímá cesta, nápoje se do sklenice lijí postupně, většinou na led a v téže sklenici se podávají.
V mixéru
Většinou ty nápoje, které obsahují ovoce, zmrzlinu, nápoje s drceným ledem apod.
ZÁKLADNÍ SUROVINY PRO PŘÍPRAVU MÍŠENÝCH NÁPOJŮ
Ovocné a zeleninové šťávy, mléko, smetana, víno a vinné produkty, lihoviny, likéry, dochucovací prostředky, pochutiny apod.
PODÁVÁNÍ MÍCHANÝCH NÁPOJŮ
Míšené nápoje podáváme podle pravidel jednoduché obsluhy, na neprostřené stoly nebo barový pult před podáním zakládáme ubrousek, většinou papírový.
Nápoje obsahující led, ty které je nutné promíchat, podáváme se stéblem, např. s limonádovou lžičkou.
ZDOBENÍ MÍŠENÝCH NÁPOJŮ
Míšené nápoje zdobíme kvalitními, jedlými surovinami, nejlépe těmi, které jsou obsaženy v nápoji (např. nápoj obsahuje jahody - zdobíme čerstvou jahodou).
Příklady míšených nápojů
DRUHY MÍŠENÝCH NÁPOJŮ
BOWLE
Je společenský nápoj, připravuje se v bowlové nádobě pro více osob.
Nakrájené ovoce se vsype na cukr, zalije se koňakem, či jiným druhem lihovin, nechá se odpočinout, několik hodin, až se vyluhuje ovoce. Poté se zalije vínem a nakonec ještě šumivým vínem.
KOKTEJLY
Je druh krátkého nápoje, podává se v koktejlových sklenicích typu miska nebo špička. Dělíme je na suché (aperitivní), polosuché a sladké. Podle použitých surovin se připravují v šejkru nebo míchací sklenici.
COBBLER
Do sklenice typu miska se vloží nakrájené kompotované ovoce, zalije se alkoholem, či portským vínem.
Řadí se mezi dlouhé nápoje, prodlužuje se (longuje) pouze ledem.