2.-3. Míšené nápoje, povinnosti barmana, obsluha v baru

Míšené nápoje Míchané nápoje jsou směsi několika druhů surovin. Patří k nejoblíbenějším nápojům nejen ve splečensko-zábavních střediscích. Začaly se připravovat asi před 200 lety v Americe. Podle pověsti byly v té době velmi oblíbené kohoutí zápasy a podnikaví barmani se snažili připravit nápoje v barvách chvostu vítězného kohouta (odtud název cocktail, cock= kohout a tail= ocas). Jsou všechny druhy nápojů, které získáváme smícháním určitých dávek lihovin, nealkoholických nápojů a přísad. Každý míšený nápoj má být chuťově a barevně dobře sladěný, má působit povzbudivě a osvěživě, nemá být příliš silný. ZÁKLADNÍ POVINNOSTI BARMANA · barman je společník = musí mít odborné vědomosti, ale i všeobecný rozhled, znalost společenských pravidel a takt! · musí dokonale ovládat přípravu MN · vést předepsanou evidenci · ovládat cizí jazyky · po skončení provozu zabezpečit veškeré záležitosti Před zahájením provozu je nutné barový pult řádně připravit: zajištění a uložení potřebného množství veškerého zboží k prodeji a nabídce příprava veškerého inventáře, skla, slámek, kontrola stavu nápojového lístku celková příprava konzumní části barového pultu (dečky, podložky, stébla, květiny, NL kontrola funkce všech zařízení, dostatečné množství ledu celková příprava pracovní části barového pultu (uspořádání inventáře, zboží, otevření lahví, plechovek, vylisování ovocných šťáv, …) doplnění a úprava sortimentu ve vitrínách (slané mandle, oříšky, trvanlivé pečivo, …) konečná kontrola a osobní úprava barmana