1. Barové zařízení, vybavení baru, barmanské náčiní

Bary patří mezi společensko-zábavní střediska. DRUHY BARŮ Denní bary mohou být jako malá, samostatná střediska nebo součást velkých provozoven. Snack bary poskytují běžné občerstvení. Gril bary, mléčné bary, espresa, pivní bary, …. Noční bary (21.00 – 4.00) jsou společensko-zábavní střediska s nočním provozem. Ve velkých barech bývá kromě hudby a tance také program. ZAŘÍZENÍ BARŮ · Liší se od ostatních odbytových středisek s obsluhou především velkým barovým pultem. · Na vnější straně pultu jsou barové sedačky a konzumační deska, na vnitřní straně pultu je pracovní prostor zaměstnanců a za ním zpravidla vitríny na sklenice a na nechlazené nápoje. · Další zařízení je podobné zařízení kaváren nebo vináren. · Denní bary mají zpravidla kavárenský ráz vybavení, noční vinárenský. VYBAVENÍ BARU · Hosté v baru tráví více času, proto musí být pohodlně zařízen. · Bývá vybaven nižšími stolky, křesly nebo klubovkami a barovým pultem. VYBAVENÍ BAROVÉHO PULTU · Barový pult je místo, kde se připravují MN, proto má být dostatečně velký, dobře umístěný a správně vybavený. · Barový pult se dělí na 3 základní části: 1. Konzumační deska: · Má být z kvalitního a omyvatelného materiálu, neprostírá se. · Barové stoličky mohou být volné nebo pevné. 2. Pracovní deska: · Je poměrně široká, bývá nerezová s přívodem teplé a studené vody. · Kryta nerezem, slouží k ukládání inventáře, některých surovin a hlavně jako prostor pro práci barmana. · Je doplněn kávovarem, elektrickým mixérem, lisem na ovoce, … · Chlazené prostory na led a na nápoje, přístupné svrchu. · Láhve se zpravidla vkládají do různě velkých otvorů v desce. · Běžně sem patří i kontrolní pokladna barmana. · Musí zde být prostory pro další vybavení baru, nápoje apod. 3. Skladovací prostory: · Jsou ve spodní části pultu a ve stěně za pultem. · Většina prostoru je chlazená. VITRÍNY · prosklené a uzamykatelné, ve spodní části skříňky na nechlazené nápoje a další zboží a inventář BAROVÝ INVENTÁŘ · Vybavení barového pultu musí být dokonalé a bezvadné, protože práci barmana neustále sledují a hodnotí hosté. · Barmanský inventář je vizitkou barmana. Pečuje o něj, každý barman má svůj vlastní. MEZI BARMANSKÝ INVENTÁŘ PATŘÍ Šejkr · třídílná nádoba na míšení nápojů ze surovin, které se nesnadno spojují (vejce, smetana, cukr, med, likéry,…). · Nesmí se míchat suroviny, které obsahují CO2!! (sodová voda, šumivé víno, …) Míchací sklenice · silnostěnná sklenice kónického tvaru, připravují se v něm nápoje, ze snadno mísitelných surovin (pálenky, vermuty, ovocné šťávy, …) Barové sítko · používá se k cezení nápojů, připravovaných v míchací sklenici Barová lžička · dlouhá kovová lžička na míšení nápojů Odměrky na nápoje · mívají podobu měrných válců, dvoustranných odměrek nebo běžných sklenek Inventář na led · kleště na kusový led, lopatka na drcený led, kladívko ke tlučení ledu a nádoby na přenášení a uchování led Džbány na ovocné šťávy · k uchování čerstvě vylisovaných ovocných šťáv Prkénko na krájení ovoce a nože · nože mohou mít místo špičky dva hroty, které nahrazují vidličku Dávkovače lihovin jsou dva typy a) upevněné na stěně a láhve se do nich vkládají hrdlem dolů b) nasazují se v podobě nálevek na hrdlo láhve Stříkací láhev · menší skleněná nádobka s užším hrdlem, zakončený stříkacím uzávěrem nebo zátkou s úzkou trubičkou · používá se k dávkování některých aromatických surovin (angostura, KV 14) Barové sklo · některé druhy běžných sklenic a několik druhů speciálních nádob, které odpovídají svým tvarem charakteru jednotlivých druhů míšených nápojů (sklenička na fiz, flip, saur, kolínko,…)