45.-46. Káva, čaj, kakao

Káva Charakteristika • Káva jsou semena různých druhů kávovníků. • Pěstuje se v Brazílii, Kolumbii, Kostarice a v Africe. Pochází z Etiopie a Súdánu (Afrika). • Plody mají tvar velikosti třešní, uvnitř jsou dvě semena. Složení kávy • Sacharidy 8 % • Bílkoviny 10 – 15 % • Tuky 10 – 15 % • Třísloviny • Pektin • Kofein 1– 3 % Pražení kávy Oplodí se odstraňuje suchou nebo mokrou cestou. Praží se horkým vzduchem při teplotě 200 až 300°C za stálého míchání. Pražení dodává kávě typickou chuť a vůni. Účinky kofeinu Kofein povzbuzuje centrální nervový systém, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a podporuje činnost ledvin. Je schopen krátkodobě pomoci zvýšit tělesnou i duševní výkonnost a překonat únavu. Podporuje močení, pocení a peristaltiku. Příliš velká spotřeba kávy naopak způsobuje nespavost, podrážděnost, dráždí žaludek a není vhodná pro lidi trpící vysokým tlakem. Obchodní značení kávy • Káva s kofeinem – různým míšením před pražením získává charakter specielní pro různé značky. • Káva bez kofeinu – káva se zbavuje kofeinu proto, aby se vyloučil účinek na krevní oběh a srdce. Čaj Charakteristika · Čaj jsou upravené mladé lístky čajovníku. · Největším producentem čaje jsou Indie, Čína, Srí Lanka, Japonsko, Turecko. · Listy se sklízejí vícekrát do roka. Složení • Thein – látka podobná kofeinu • Třísloviny 5 – 11 % • Minerální látky Ca, P, Mg • Vitamíny skup. B, A, C, P Druhy čaje I. Podle způsoby úpravy listů: 1. Fermentovaný (černý) čaj se připravuje enzymatickým kvasným postupem při teplotě 40° C, při němž se z čerstvých zelených lístků bez vůně a chuti stávají černé aromatické lístky. Čaj se potom třídí na listový, zlomkový a prachový. 2. Polofermentovaný (žlutý) čaj vyrábí krátkou fermentací a následným sušením. 3. Nefermentovaný (zelený) čaj se připravuje tak, že se hned po natrhání blanžírují – spařují vodní parou, svinou a suší. V takovém čaji se zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký. II. Podle původu Čaj čínský, indický, cejlonský, ruský. III. Bylinné a ovocné čaje Jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje. Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva - máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa. Skladování Snadno pohlcuje vlhko a přijímá cizí vůně a pachy, proto jej skladujeme v uzavřených nádobách. Kakao Charakteristika Kakao řadíme do pochutin. Je to hnědý prášek, který se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku. Po odstranění dužiny se tato semena fermentují, poté se suší, třídí a leští. Složení Voda 5 % Tuk 50 – 60 % Bílkoviny 10 % Škrob 6 % Celulóza 2,5 % Třísloviny 6 % Kyseliny Theobromin 0,45 % Kofein 0,2 % Výroba * Kakaový prášek se vyrábí z lisované hmoty, která vzniká rozdrcením přiměřeně suchých, pražených bobů. Vylisovaný tuk, tzv. kakaové máslo, se po filtraci užívá k výrobě čokolády, některých kosmetických výrobků a ve farmaceutickém průmyslu. Do získaného kakaového prášku se přidává uhličitan draselný, který způsobuje tmavší zabarvení. Význam: Theobromin má příznivý vliv na lidský organismus. Je bohatým zdrojem hořčíku.