- materiály pro žáky
- třída 2.F
- POF (2.F)
- 45.-46. Káva, čaj, kakao
45.-46. Káva, čaj, kakao
Káva
Charakteristika
• Káva jsou semena různých druhů kávovníků.
• Pěstuje se v Brazílii, Kolumbii, Kostarice a v Africe. Pochází z Etiopie a Súdánu (Afrika).
• Plody mají tvar velikosti třešní, uvnitř jsou dvě semena.
Složení kávy
• Sacharidy 8 %
• Bílkoviny 10 – 15 %
• Tuky 10 – 15 %
• Třísloviny
• Pektin
• Kofein 1– 3 %
Pražení kávy
Oplodí se odstraňuje suchou nebo mokrou cestou.
Praží se horkým vzduchem při teplotě 200 až 300°C za stálého míchání.
Pražení dodává kávě typickou chuť a vůni.
Účinky kofeinu
Kofein povzbuzuje centrální nervový systém, srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a podporuje činnost ledvin. Je schopen krátkodobě pomoci zvýšit tělesnou i duševní výkonnost a překonat únavu.
Podporuje močení, pocení a peristaltiku.
Příliš velká spotřeba kávy naopak způsobuje nespavost, podrážděnost, dráždí žaludek a není vhodná pro lidi trpící vysokým tlakem.
Obchodní značení kávy
• Káva s kofeinem – různým míšením před pražením získává charakter specielní pro různé značky.
• Káva bez kofeinu – káva se zbavuje kofeinu proto, aby se vyloučil účinek na krevní oběh a srdce.
Čaj
Charakteristika
· Čaj jsou upravené mladé lístky čajovníku.
· Největším producentem čaje jsou Indie, Čína, Srí Lanka, Japonsko, Turecko.
· Listy se sklízejí vícekrát do roka.
Složení
• Thein – látka podobná kofeinu
• Třísloviny 5 – 11 %
• Minerální látky Ca, P, Mg
• Vitamíny skup. B, A, C, P
Druhy čaje
I. Podle způsoby úpravy listů:
1. Fermentovaný (černý) čaj se připravuje enzymatickým kvasným postupem při teplotě 40° C, při němž se z čerstvých zelených lístků bez vůně a chuti stávají černé aromatické lístky. Čaj se potom třídí na listový, zlomkový a prachový.
2. Polofermentovaný (žlutý) čaj vyrábí krátkou fermentací a následným sušením.
3. Nefermentovaný (zelený) čaj se připravuje tak, že se hned po natrhání blanžírují – spařují vodní parou, svinou a suší. V takovém čaji se zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký.
II. Podle původu
Čaj čínský, indický, cejlonský, ruský.
III. Bylinné a ovocné čaje
Jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje.
Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva
- máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa.
Skladování
Snadno pohlcuje vlhko a přijímá cizí vůně a pachy, proto jej skladujeme v uzavřených nádobách.
Kakao
Charakteristika
Kakao řadíme do pochutin. Je to hnědý prášek, který se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku.
Po odstranění dužiny se tato semena fermentují, poté se suší, třídí a leští.
Složení
Voda 5 %
Tuk 50 – 60 %
Bílkoviny 10 %
Škrob 6 %
Celulóza 2,5 %
Třísloviny 6 %
Kyseliny
Theobromin 0,45 %
Kofein 0,2 %
Výroba
* Kakaový prášek se vyrábí z lisované hmoty, která vzniká rozdrcením přiměřeně suchých, pražených bobů.
Vylisovaný tuk, tzv. kakaové máslo, se po filtraci užívá k výrobě čokolády, některých kosmetických výrobků a ve farmaceutickém průmyslu.
Do získaného kakaového prášku se přidává uhličitan draselný, který způsobuje tmavší zabarvení.
Význam: Theobromin má příznivý vliv na lidský organismus.
Je bohatým zdrojem hořčíku.