41.-42. Nealkoholické nápoje

Význam nápojů Nápoje dodávají lidskému organismu vodu. Voda vytváří prostředí pro biochemické reakce, které jsou podstatou látkové výměny a tudíž života. Tělo dospělého člověka obsahuje kolem 70 % vody. Některé nápoje dodávají lidskému organismu živiny. Rozdělení a/ nealkoholické - stolní voda, minerální voda, sodová voda, ovocné a zeleninové šťávy, sirupy, zahuštěné ovocné šťávy, ovocné nápoje, limonády a ostatní nealkoholické nápoje. b/ alkoholické - pivo, vína, lihoviny. Nealkoholické nápoje Nealkoholické nápoje neobsahují etanol, nebo nejvýše 0,75 % obj., což je 5,5 g v l litru. Voda Voda je součástí života, lidské tělo ji ztrácí dýcháním, potem, močí, stolicí a musí ji neustále dodávat. Snížení obsahu vody v lidském organismu o 10 % vyvolá vážné zdravotní poruchy (tzv. dehydrataci), při snížení obsahu vody o 20 % nastává smrt. Je-li málo vody ve stravě, musíme jí více přijmout v nápojích. Člověk denně potřebuje asi 3 l vody, z toho nejméně 1 l v nápojích. Při zvýšené fyzické námaze je nutné vodu neustále dodávat. Nejvíce zvyšují potřebu pití jídla sladká, slaná, tučná a pokrmy obsahující příliš mnoho bílkovin. Stolní voda - je vybraná pitná voda vysoké jakosti, většinou získaná z hlubinných zdrojů. V prodeji je stolní voda přírodní, perlivá (sycená oxidem uhličitým), ochucená a kojenecká (je vysoce jakostní). Nejznámější jsou Dobrá voda, Horský pramen, Tanja, Pravá kojenecká voda Mimi apod. Stolní voda se hodnotí senzoricky (chuť, pach), chemicko- fyzikálně a mikrobiologicky. Minerální vody obsahují při vývěru na 1 l nejméně l g rozpuštěných látek nebo l g rozpuštěného oxidu uhličitého. Sodová voda je pitná voda, sycená oxidem uhličitým v množství nejméně 4 g ba 1 litr. Od perlivé stolní vody se sodová voda liší kvalitou vody. Perlivá stolní voda je kvalitnějším výrobkem. Limonády jsou nápoje vyrobené z limonádového sirupu, pitné vody a případně oxidu uhličitého. Rozdělení limonád - na nesycené a sycené. Sycené se dále dělí na: - ovocné limonády - z ovocných sirupů (jablečná, malinová, borůvková, pomerančová apod.) - ovocné limonády s příchutí - z ovocných sirupů s příchutí (ovocná s příchutí malin atd.) - tresťové limonády - s přídavkem cukru. limonádových trestí (aromatické látky a barviva) - speciální limonády - kolové (Pepsi Cola, Coca Cola) - tonikové (obsahují chinin - Tonic Water, arotonic) - dietní (určené pro diabetiky) - bylinné (jablečnobylinná, Alpské byliny s vitamínem C) Ovocné a zeleninové šťávy Jsou výživově nejhodnotnější nealkoholické nápoje. Rozdělení - čiré přírodní šťávy - pomerančová šťáva 100 %, ananasová 100 %, grapefruitsaft 100 % - dřeňové upravované šťávy (džusy) - obsahují rozptýlenou dřeň, mohou být ředěné vodou a upravované cukrem - zeleninové šťávy - 100 % šťáva rajčatová, mrkvová, zeleninová směs 100 %. Zahuštěné ovocné šťávy jsou přírodní ovocné šťávy, upravené snížením původního obsahu vody (tzv. koncentráty). Používají se jako polotovary pro výrobu ovocných šťáv, sirupů a ovocných nealkoholických nápojů. Vyrábějí se téměř ze všech druhů ovoce. Vylisovaná šťáva se odstředí, filtruje, vyčeří a zahušťuje se na vakuových odparkách. V prodeji je citronová, mandarinková, ananasová aj. Ovocné nápoje jsou to nápoje s vyšším obsahem ovocné sušiny, než mají ovocné limonády a s nižším obsahem ovocné sušiny než mají upravované ovocné šťávy (džusy). Vyrábějí se z ovocné suroviny, cukru, vody a různých přísad (např. kys. citronová, karamel, přírodní aromata). Tržní druhy sirupů - ovocné - základem je přírodní ovocná šťáva, mohou se přichucovat vonnými a chuťovými látkami. Některé se vitaminizují. V prodeji je černý rybíz, lesní směs, mandarinka a další. - limonádové - používají se při výrobě nealkoholických nápojů - zeleninové - základem jsou přírodní zeleninové šťávy (Karotela) - bylinné - výroba z jablečného koncentrátu, cukru, škrobového sirupu, výluhů bylin, kyseliny citronové. V prodeji je lipový, mátový aj. - s příchutí - vyrábí se z pitné vody, cukru a z přírodní nebo syntetické vonné a chuťové látky. - dietetické - patří sem nízkoenergetické (nižší obsah cukru, označují se Light), diabetické (slazené umělým sladidlem) a sirupy pro sportovce (pro přípravu iontového nápoje Sprint). - ostatní sirupy - Sirup expreso tea. Skladování nealkoholických nápojů Nealkoholické nápoje se skladují ve vzdušných, dobře větraných, temných a čistých místnostech. Teplota od 2 do 15°C, u konzervovaných výrobků 2 až 20°C a relativní vlhkost vzduchu nejvýše 70 %.