- materiály pro žáky
- třída 2.F
- POF (2.F)
- 33.-34. Použití vnitřností
33.-34. Použití vnitřností
Charakteristika
Ze zvířat lze získat nejen maso, ale také droby.
Podle druhu zvířat rozdělujeme droby na hovězí, telecí, vepřové, skopové, kozí, koňské, drůbeží a rybí.
Na našem trhu se objevují pouze droby hovězí, telecí, vepřové, drůbeží a rybí.
1. Hovězí droby
- játra, srdce, hlava s jazykem, plíce, slezina, ledviny, brzlík, dršťky, mícha, vemeno, býčí varlata
2. Telecí droby
- hlava s mozkem, játra, srdce, plíce, slezina, ledvinky, brzlík, okruží, dršťky
3. Vepřové droby
- mozek, srdce, plíce, slezina, ledvinky, jazyk, ouška, ocásek, mícha
4. Drůbeží droby
- játra, srdce, žaludky
5. Rybí vnitřnosti
- játra (tresčí), kaviár
Z vnitřností používáme ke kuchyňské úpravě:
Játra
- obsahují více minerálních látek, vitamínů
- upravují se pečením, protýkaná slaninou po anglicku, dušená
- solíme až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla
pozn. hovězí játra jsou méně vhodná pro děti – obsahuje více škodlivin
Ledvinky
- připravují se dušené, pečené, smažené na roštu
- solí se po tepelné úpravě
Mozek
- má vysoký obsah cholesterolu
- obsahuje vitamín B a C
- před tepelnou úpravou se namáčí v mléce nebo horké vodě
- připravuje se zadělávaný, smažený s vejci, gratinovaný
Srdce
- obsahuje vitamíny A, B, C
- upravuje se vařené, dušené, protýkané se slaninou
- vařené a drobně nasekané se používá jako výborná náhražka hlemýžďů
Plíce
- upravují se na smetaně nebo na víně
Dršťky
- jsou lehce stravitelné
- před kuchyňskou úpravou je nutné je důkladně očistit
- používají se na přípravu polévky nebo zadělávané
Slezina
- pro lidskou výživu se používá jen vepřová
- používá se do polévek, mletých mas, může se také dusit
Vemeno a býčí žlázy
- upravuje se smažením – řízek
- vemeno je důležité před smažením uvařit doměkka, žlázy je nutné vymáčet ve vodě či mléce