22.-23. Vnitřnosti

Vnitřnosti Charakteristika Ze zvířat lze získat nejen maso, ale také droby. Podle druhu zvířat rozdělujeme droby na hovězí, telecí, vepřové, skopové, kozí, koňské, drůbeží a rybí. Na našem trhu se objevují pouze droby hovězí, telecí, vepřové, drůbeží a rybí. 1. Hovězí droby - játra, srdce, hlava s jazykem, plíce, slezina, ledviny, brzlík, dršťky, mícha, vemeno, býčí varlata 2. Telecí droby - hlava s mozkem, játra, srdce, plíce, slezina, ledvinky, brzlík, okruží, dršťky 3. Vepřové droby - mozek, srdce, plíce, slezina, ledvinky, jazyk, ouška, ocásek, mícha 4. Drůbeží droby - játra, srdce, žaludky 5. Rybí vnitřnosti - játra (tresčí), kaviár Z vnitřností používáme ke kuchyňské úpravě: Játra - obsahují více minerálních látek, vitamínů - upravují se pečením, protýkaná slaninou po anglicku, dušená - solíme až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla pozn. hovězí játra jsou méně vhodná pro děti – obsahuje více škodlivin Ledvinky - připravují se dušené, pečené, smažené na roštu - solí se po tepelné úpravě Mozek - má vysoký obsah cholesterolu - obsahuje vitamín B a C - před tepelnou úpravou se namáčí v mléce nebo horké vodě - připravuje se zadělávaný, smažený s vejci, gratinovaný Srdce - obsahuje vitamíny A, B, C - upravuje se vařené, dušené, protýkané se slaninou - vařené a drobně nasekané se používá jako výborná náhražka hlemýžďů Plíce - upravují se na smetaně nebo na víně Dršťky - jsou lehce stravitelné - před kuchyňskou úpravou je nutné je důkladně očistit - používají se na přípravu polévky nebo zadělávané Slezina - pro lidskou výživu se používá jen vepřová - používá se do polévek, mletých mas, může se také dusit Vemeno a býčí žlázy - upravuje se smažením – řízek - vemeno je důležité před smažením uvařit doměkka, žlázy je nutné vymáčet ve vodě či mléce