- materiály pro žáky
- třída 2.F
- POF (2.F)
- 13.-14. Maso drůbeží
13.-14. Maso drůbeží
Charakteristika
Drůbeží označujeme všechny domácí ptáky, jejichž maso se uplatňuje ve výživě člověka.
Je lehce stravitelné, zejména mladé. Vhodné pro dietní stravování. Obsahuje menší množství šlach než výsekové maso.
Složení
Bílkoviny 15 – 22 %
Vysoký obsah podkožního tuku
Významný podíl ML – Fe, P, Ca, K , V – A, skupiny B
Dělení drůbeže
Hrabavá: kuřata, pulardi, slepice, kapouni, krůty, krocani, perličky
Vodní: husy, kachny
Podle barvy masa
Bělomasé: krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout
Červenomasé: perlička, kachna, husa, holub
Skladování drůbeže
Čerstvá: až sedm dní, při teplotě 1 – 3 °C, vlhkost 70 – 75 %
Mražená: při teplotě – 18 až – 22 °C
Rozmraženou drůbež již nikdy nezmrazujeme.
Jakost drůbeže
Je závislá na stáří, krmení, pohlaví.
Zařazujeme do dvou jakostních tříd.
I . jakostní třída
Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná.
II. jakostní třída
Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy.
Tržní druhy
Na trh se dodává:
v celku bez drobů nebo s drob půlená, čtvrtky, dělená na prsa a stehna, díly na polévku
Co bychom měli vědět?
Foie gras (foja grá) – je mezinárodní výraz pro husí a kachní játra, ze speciálně krmené drůbeže. Nakládáme do portského vína – bělená.