- materiály pro žáky
- třída 2.F
- POF (2.F)
- 7.-8. Maso vepřové
7.-8. Maso vepřové
Vepřové maso
• z prasete domácího 41 % tuku, 15 % bílkovin
• vyšší obsah tuku - a tím i vyšší energetickou hodnotu, hůře stravitelné
• růžové až světle červené
• nejchutnější je z kusů o hmotnosti 70 až 90 kg
Dělení vepřového masa do jakostních tříd
1. třída - kýta, pečínka, panenská svíčková, krkovička
2. třída - plecko, ramínko
3. třída - bůček, kolínka, lalok
2x klikni pro úpravu
Vepřové maso v kuchyni
- vhodné k uzení
- malá selata do hmotnosti do 10 kg se mohou péct vcelku
kýta - pečení, minutky, dušení vcelku, závitky, plátky, rolády
krkovice - smažení, pečení
plec - dušení, mleté úpravy, vaření, pečení
panenská svíčková - pečení, minutky
pečeně (karé) - dušení, pečení, smažení, minutky
bůček- vaření, dušení, pečení, mleté úpravy, nadíváme
kolínka - vaření, pečení, na rosoly, do tlačenek
nožičky - vaření, na rosoly
hlava, lalok - vaření, prejty, tlačenky, jitrnice
syrové sádlo- se používá na škvaření
Vepřové droby
- játra, ledvinky, jazyk, mozek, slezina, plíce, srdce.
Vedlejší produkty - krev, střeva