- materiály pro žáky
- třída 1.K
- POK (1.K)
- 23. Skladování a použití brambor
23. Skladování a použití brambor
Skladování:
• V menším množství se skladují na lískách ve slabé vrstvě
• ve větším množství na laťových roštech, v temném sklepě.
• Teplota se udržuje mezi 1°C až 5°C stupni.
– Při poklesu teploty pod 1°C se škrob mění na cukr a brambory sládnou.
• V naklíčených bramborách v okolí oček vzniká jedovatá látka – solanin.
Ostatní okopaniny
• B a t á t y
• sladké brambory, mají nasládlou chuť.
• Rozlišují se batáty bílé a červené, pěstují se zejména v Americe.
• T o p i n a m b u r y
• nazývané též židovské brambory jsou rostliny podobné slunečnici.
• Hlízy obsahují až 16 % inulinu, a proto se doporučují diabetikům.
• Má oříškovou chuť, používá se syrový do salátů nebo upravuje vařením, pečením.
• J a m
• má škrobnaté kořenové hlízy příjemné chuti.
• Je typický pro karibskou kuchyň.
• Ve volné přírodě roste v Africe a Asii.
• M a n i o k (kasava)
• pochází ze Střední Ameriky, ze škrobnatých hlíz se dělá tapioka (granule škrobové moučky).
• Z maniokové mouky se pečou koláče a placky.
• T a r o
• V Karibské oblasti se používají jako zelenina, upravují se vařením.
Výrobky z brambor
• Škrob (Solamyl, Naturamyl)
• Kvasný líh
• Konvenience ( bramborová těsta, kaše, mražené přílohy)
Využití v gastronomii
– Polévky
– Hlavní pokrmy
• Bramborový guláš, bramborák, šišky, taštičky
– Přílohy
• Kaše, knedlíky, smažené přílohy, salát