- materiály pro žáky
- třída 2.K
- POK (2.K)
- 30.-31. Alkoholické nápoje
30.-31. Alkoholické nápoje
PIVO
Je nápoj s obsahem alkoholu a oxidu uhličitého. Je přírodní produkt a nesmějí se do něj přidávat chemické prostředky.
Vlastnosti piva – pěnivost, čirost, barva, chuť, vůně
VÍNO
Je alkoholický nápoj připravovaný alkoholickým kvašení moštu nebo rmutu
plodů hroznového vína, nebo jiného ovoce.
Dělení vína
1. Podle barvy – bílé (Muškát moravský, Sauvignon)
červené (Frankovka, Svatovavřinecké)
růžové
2. Podle obsahu cukru – suché 4g – 9 g cukru v 1 litru
polosuché 12g – 18g cukru v 1 litru
polosladké 45g cukru v 1 liru
sladké minimálně 45 g cukru v 1 litru
Typy vína podle způsobu zpracování
Stolní víno
Jakostní víno
a)odrůdové
b)známkové
Víno s přívlastkem
a)ledové
b)slámové
c)kabinet
d)pozdní sběr
e)výběr z hroznů
Šumivé víno
Perlivé víno
Aromatizované víno
Likérové víno
Vinné směsi
Ovocná vína
LIHOVINY
Jsou nápoje s obsahem alkoholu přesahujícím 22,5 %.
Výroba lihovin
1. destilací (teplou cestou)
2. smícháním pitného lihu s přísadami (studenou cestou)
Pálenky (destiláty)
Výroba z ovoce, obilí a dalších surovin obsahujících cukr nebo škrob.
Cognak, vinná brendy- z hroznové šťávy
Destiláty z ovoce – švestky, jablka, třešně, višně, hrušky, meruňky
Obilné pálenky – whisky, žitná, vodka
Řezané destiláty – borovička
Likéry
Ovocné likéry (Griotka)
Bylinné likéry (Becherovka, Fernet)
Konzumní lihoviny
K výrobě slouží konzumní líh a ovocné trestě – tuzemák.