30.-31. Alkoholické nápoje

PIVO Je nápoj s obsahem alkoholu a oxidu uhličitého. Je přírodní produkt a nesmějí se do něj přidávat chemické prostředky. Vlastnosti piva – pěnivost, čirost, barva, chuť, vůně VÍNO Je alkoholický nápoj připravovaný alkoholickým kvašení moštu nebo rmutu plodů hroznového vína, nebo jiného ovoce. Dělení vína 1. Podle barvy – bílé (Muškát moravský, Sauvignon) červené (Frankovka, Svatovavřinecké) růžové 2. Podle obsahu cukru – suché 4g – 9 g cukru v 1 litru polosuché 12g – 18g cukru v 1 litru polosladké 45g cukru v 1 liru sladké minimálně 45 g cukru v 1 litru Typy vína podle způsobu zpracování Stolní víno Jakostní víno a)odrůdové b)známkové Víno s přívlastkem a)ledové b)slámové c)kabinet d)pozdní sběr e)výběr z hroznů Šumivé víno Perlivé víno Aromatizované víno Likérové víno Vinné směsi Ovocná vína LIHOVINY Jsou nápoje s obsahem alkoholu přesahujícím 22,5 %. Výroba lihovin 1. destilací (teplou cestou) 2. smícháním pitného lihu s přísadami (studenou cestou) Pálenky (destiláty) Výroba z ovoce, obilí a dalších surovin obsahujících cukr nebo škrob. Cognak, vinná brendy- z hroznové šťávy Destiláty z ovoce – švestky, jablka, třešně, višně, hrušky, meruňky Obilné pálenky – whisky, žitná, vodka Řezané destiláty – borovička Likéry Ovocné likéry (Griotka) Bylinné likéry (Becherovka, Fernet) Konzumní lihoviny K výrobě slouží konzumní líh a ovocné trestě – tuzemák.