27. Minerální vody

Minerální vody obsahují při vývěru na 1 l nejméně l g rozpuštěných látek nebo l g rozpuštěného oxidu uhličitého. Obsahují ionty v různých poměrech a množstvích. Při dlouhodobé konzumaci je vhodné minerální vody střídat. Minerální vody nesmí být mikrobiologicky upravované a splňují při výstupu hygienické požadavky. Rozdělení minerálních vod podle teploty zřídla - chladné (do 20°C), vlažné (20-30°C), teplé (30-50°), horké (nad 50°C) podle převažujících minerálních složek - alkalické (obsahují převážně sodné ionty), zemité (vápník a hořčík), salinické (sodík, síran), sádrovcové (vápník, síra), ryze hořké (hořčík, síra) podle obsahu plynů - kyselky (obs. oxid uhličitý), sirovodíkové, metanové, dusíkové atd. podle účinku na organismus - stolní, léčivé, převážně léčivé - stolní - Mattoni, Poděbradka, Exelzior, Korunní kyselka, Ida, Ondrášovka. - převážně léčivé - Bílinská kyselka, Mlýnský pramen, Salvátorka apod. - léčivé (mají vědecky prokázané léčivé účinky) - Šaratice (je sírohořečnatosodná, působí jako projímadlo), Vincentka (kyselka, léčí horní cesty dýchací, neurózy, vhodná na inhalaci), Znojemská hořká (obdoba Šaratice) Minerální vody se plní do skleněných nebo polyetylénových lahví. Některé minerální vody se ochucují sirupem. Usazené minerální látky na dně lahve nejsou závadou. Minerální vody nejsou vhodné pro dlouhodobou konzumaci.