- materiály pro žáky
- třída 2.K
- POK (2.K)
- 24. Uzená masa
24. Uzená masa
Uzená masa
uzená vepřová masa
uzené maso syrové se musí před konzumací tepelně upravit (uzená šunka, krkovička, bůček, pečeně, koleno, plec rolovaná, jazyk s podjazyčím)
uzené maso vařené je tepelně opracované maso výrobcem, může se konzumovat bez dalších úprav (dušená šunka, krkovice, šunka s kostí, bok)
domácí uzené maso je uzeno horkým kouřem tak dlouho, až získá na povrchu hnědočernou kaštanovou barvu a je poživatelné bez další tepelné úpravy.
Vady uzenin
Charakteristickou vadou uzenin je zelenání či šednutí, necharakteristická mozaika.
Nejčastějšími vadami v chuti a vůni je přesolení, překořenění, zkysnutí, zatuchnutí a žluknutí.