- materiály pro žáky
- třída 2.K
- POK (2.K)
- 17.-18. Maso drůbeží
17.-18. Maso drůbeží
Charakteristika
Drůbeží označujeme všechny domácí ptáky, jejichž maso se uplatňuje ve výživě člověka.
Je lehce stravitelné, zejména mladé. Vhodné pro dietní stravování.
Složení
Bílkoviny 15 – 22 %
Vysoký obsah podkožního tuku
Významný podíl minerálních látek– Fe, P, Ca, K , vitamíny– A, skupiny B
Dělení drůbeže
Hrabavá: kuřata, pulardi, slepice, kapouni, krůty, krocani, perličky
Vodní: husy, kachny
Podle barvy masa
Bělomasé: krocan, kuře, pulard, kapoun, slepice, kohout
Červenomasé: perlička, kachna, husa, holub
Skladování drůbeže
Čerstvá: až sedm dní, při teplotě 1 – 3 °C, vlhkost 70 – 75 %
Mražená: při teplotě – 18 až – 22 °C
Rozmraženou drůbež již nikdy nezmrazujeme.
Jakost drůbeže
Je závislá na stáří, krmení, pohlaví.
Zařazujeme do dvou jakostních tříd.
I . jakostní třída
Zmasilá na prsou i na stehnech, bez krevních podlitin, kůže lesklá, dobře oškubaná.
II. jakostní třída
Zde zařazujeme to maso, které nesplňuje podmínky I. jakostní třídy.
Tržní druhy
Na trh se dodává:
v celku bez drobů nebo s droby, půlená, čtvrtky, dělená na prsa a stehna, díly na polévku
Co bychom měli vědět?
Foie gras (foja grá) – je mezinárodní výraz pro husí a kachní játra, ze speciálně krmené drůbeže. Nakládáme do portského vína – bělená.