- materiály pro žáky
- třída 2.K
- POK (2.K)
- 16. Maso králičí a koňské
16. Maso králičí a koňské
Maso králičí
Charakteristika
• Králíky chovají zejména drobní chovatelé pro vlastní potřebu.
• Plemena se dělí na masná, jatečno-kožešinová, kožešinová a vlnonosná.
• Maso je kvalitní, vhodné pro zdravou výživu.
Nutrie
Charakteristika
• Pocházejí z Jižní Ameriky a u nás se začaly chovat kožešinu.
• Maso je velmi chutné, lehce stravitelné, vhodné pro dietní stravování.
• Chutí připomíná telecí maso.
• Nejchutnější úprava je pečením, vykostěná stehna se používají na žízky a minutky.
Kozí maso
Charakteristika
• Kozí maso je křehké, má vláknitou strukturu, je lehce stravitelné.
• Má nepříjemný zápach – některým lidem může vadit.
• Má světlejší barvu než skopové.
• Na náš trh se téměř nedodává.
Koňské maso
Charakteristika
• Obsahuje větší množství sacharidů, což způsobuje nasládlou chuť.
• Je výrazně červené barvy a má dlouhá tvrdá vlákna.
• Jateční koně a hříbata se u nás pro masnou užitkovost nechovají.
• K jatečním účelům jsou využívána pouze zvířata nevhodná pro další chov – zlomená noha.