16. Maso králičí a koňské

Maso králičí Charakteristika • Králíky chovají zejména drobní chovatelé pro vlastní potřebu. • Plemena se dělí na masná, jatečno-kožešinová, kožešinová a vlnonosná. • Maso je kvalitní, vhodné pro zdravou výživu. Nutrie Charakteristika • Pocházejí z Jižní Ameriky a u nás se začaly chovat kožešinu. • Maso je velmi chutné, lehce stravitelné, vhodné pro dietní stravování. • Chutí připomíná telecí maso. • Nejchutnější úprava je pečením, vykostěná stehna se používají na žízky a minutky. Kozí maso Charakteristika • Kozí maso je křehké, má vláknitou strukturu, je lehce stravitelné. • Má nepříjemný zápach – některým lidem může vadit. • Má světlejší barvu než skopové. • Na náš trh se téměř nedodává. Koňské maso Charakteristika • Obsahuje větší množství sacharidů, což způsobuje nasládlou chuť. • Je výrazně červené barvy a má dlouhá tvrdá vlákna. • Jateční koně a hříbata se u nás pro masnou užitkovost nechovají. • K jatečním účelům jsou využívána pouze zvířata nevhodná pro další chov – zlomená noha.