31.-32. Destiláty, lihoviny

Lihoviny Charakteristika lihovin Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 22,5 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují, musí být vyroben kvasnou cestou. Výroba lihovin a) studenou cestou - smícháním pitného lihu s přísadami b) teplou cestou - destilací zkvašených cukernatých surovin Tržní druhy lihovin - podle způsobu výroby - pravé ušlechtilé destiláty, řezané destiláty, konzumní lihoviny, značkové lihoviny. Pravé ušlechtilé destiláty - vyrábějí se destilací zkvašených cukernatých nebo zcukřených surovin, případně destilací vína. Veškerý líh musí být získán z původní zkvašené suroviny. - z ovoce - slivovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice, ostružinový destilát, hruškovice, Calvados, bezinkový destilát atd. - z révového vína - vínovice, cognac (z vinných hroznů pěstovaných v oblasti francouzského města Cognac), brandy (vinný destilát zrající v dubových sudech). - obilné pálenky - whisky, vodka, žitná. Vyrábí se z obilí, které se zcukřuje, po prokvašení destiluje a rektifikuje. - z ostatních surovin - borovička (z jaloviček), pravý rum (ze šťávy z cukrové třtiny nebo třtinové melasy, vyrábí se hlavně v karibské oblasti), tequila (z listů pouštní byliny agave modré), arak (ze šťávy palmy arakové nebo palmy kokosové), encián (ze zákvasu kořenů hořce). Řezané destiláty - jsou poloušlechtilé lihoviny, vyráběné mísením destilátů s jemným rafinovaným lihem, upravenou pitnou vodou, případně s jinými přísadami. Poměr smíchaného lihu s pravým destilátem se označuje v tzv. řezu (např. řez 1:2 znamená l díl destilátu a 2 díly lihu). Značkové lihoviny - vyráběné převážně za tepla podle postupů, specifických pro každý tržní druh. Rozdělují se podle obsahu cukru na neslazené, slazené a emulzní. Výroba z pravých destilátů nebo jemného lihu, velejemného dále macerátů (lihový výluh), digerátů (lihový výluh připravený při teplotě 50 až 60°C), upravené vody, koření a jiných přísad. Při výrobě se nesmějí používat barviva ani tresti. - neslazené - Gin Dry, Stará myslivecká, Fernet - slazené - Griotka, Curacao, Ořechový likér, Karlovarská becherovka (bylinný likér), Praděd(bylinný likér), Chartreusce (šartres), Klášterní tajemství (bylinný žaludeční likér), Jägermeister, Ouzo (anýzový likér), Maraschino, Bols . - emulzní (krémy) - Advocaat (hustý vaječný krém), Chocolade cream. Konzumní lihoviny - jsou vyrobeny tzv. studenou cestou, tj. smíšením rafinovaného jemného lihu, změkčené vody, trestí, případně cukru, destilátu a dalších přísad. Ke konzumním lihovinám patří tuzemský rum, konzumní vodka, peprmintový likér, třešňovka. Konzumní lihoviny jsou nejlevnější druhy lihovin. Punče jsou vyrobeny z vody, lihu, cukru, punčové esence s přídavkem ovocných kyselin, aromatických a chuťových látek. Označování lihovin Na každém spotřebitelském obalu musí mít tuzemské lihoviny název, výrobce, objem, obsah etanolu (v % obj.) a buď datum výroby a minimální trvanlivost nebo datum spotřeby. Pravé vinné destiláty se na etiketách označují čtyřmi hvězdičkami, destiláty vinné řezané řezem (1:1 až 1:3). Značení zahraničních lihovin je odlišné. Whiskey je označení používané v Irsku, USA a Kanadě. Whisky se začala vyrábět ve Skotsku asi v 15 století. Scotch whisky je chráněno anglickým zákonem. Podle místa výroby se rozlišuje irská, skotská, kanadská a americká whisky. U francouzského koňaku se označuje stáří, které příznivě ovlivňuje jeho kvalitu. Značky nejznámějších francouzských koňaků: Martell, Martell Gordon Bleu, Hennessy, Camus, Courvoisier, Larsen, Celebration, Rémy Martin. Značení stáří koňaku Značení / stáří V. O. (Very old) V. O. P. (Very old product) V. S. O. P. (Very superior old product) V. V. S. O. P. (Very very superior old product) X. O. (Extra old) EXTRA (Extra - výjimečný)