- materiály pro žáky
- třída 2.K
- STK (2.K)
- 19.-20. Výroba sladu. Druhy piva
19.-20. Výroba sladu. Druhy piva
Postup při výrobě sladu
1. Čištění a třídění ječmene
- zbavuje se plevele, jiných zrn a prachu
- rozdělí se na zrna stejné velikosti, aby se dosáhlo stejné klíčivosti
- nechá se několik dní uležet, aby se dosáhlo lepšího klíčení
2. Máčení ječmene v náduvníku
- náduvník je nádoba s vypouštěcím a větracím zařízením
- ječmen se zde namáčí v chladnu po dobu 2-3 dnů, voda se pravidelně vyměňuje
- lehká zrna vyplavou na povrch = splavky
- dobře namočené zrno je měkké, nepíchá, dá se ohnout přes prst
3. Klíčení ječmene na humnech
- místnost musí mít stálou teplotu +15 až +18 °C, kamennou podlahu a zastřená okna
- ječmen s rozestře do vrstvy 20 – 30 cm vysoké
- aby ječmen vyklíčil, musí mít dostatečnou vlhkost, teplotu a kyslík
- při klíčení se vytváří v zrnu enzym diastáza (štěpí škrob)
4. Sušení a pražení zeleného sladu
- slad se suší na hvozdu
- hvozd je vysoká, věžovitá stavba s topeništěm a lískami
- slad se rozprostře na lísky, kterými prochází horký vzduch, který slad suší – praží
5. Odkličování sušeného sladu
- usušený slad se zbavuje kořínků a klíčků na stroji zvaném odkličovadlo
- při tom se získává sladový květ, který se používá ke krmení
- vyrobený slad se zbavuje prachu a leští
Druhy piva
Základní členění
Světlá, tmavá, polotmavá
Podskupiny: výčepní, ležáky, speciální, se sníženým alkoholem, se sníženým obsahem cukru, pšeničné, kvasnicové, nealkoholické, bylinná