19.-20. Výroba sladu. Druhy piva

Postup při výrobě sladu 1. Čištění a třídění ječmene - zbavuje se plevele, jiných zrn a prachu - rozdělí se na zrna stejné velikosti, aby se dosáhlo stejné klíčivosti - nechá se několik dní uležet, aby se dosáhlo lepšího klíčení 2. Máčení ječmene v náduvníku - náduvník je nádoba s vypouštěcím a větracím zařízením - ječmen se zde namáčí v chladnu po dobu 2-3 dnů, voda se pravidelně vyměňuje - lehká zrna vyplavou na povrch = splavky - dobře namočené zrno je měkké, nepíchá, dá se ohnout přes prst 3. Klíčení ječmene na humnech - místnost musí mít stálou teplotu +15 až +18 °C, kamennou podlahu a zastřená okna - ječmen s rozestře do vrstvy 20 – 30 cm vysoké - aby ječmen vyklíčil, musí mít dostatečnou vlhkost, teplotu a kyslík - při klíčení se vytváří v zrnu enzym diastáza (štěpí škrob) 4. Sušení a pražení zeleného sladu - slad se suší na hvozdu - hvozd je vysoká, věžovitá stavba s topeništěm a lískami - slad se rozprostře na lísky, kterými prochází horký vzduch, který slad suší – praží 5. Odkličování sušeného sladu - usušený slad se zbavuje kořínků a klíčků na stroji zvaném odkličovadlo - při tom se získává sladový květ, který se používá ke krmení - vyrobený slad se zbavuje prachu a leští Druhy piva Základní členění Světlá, tmavá, polotmavá Podskupiny: výčepní, ležáky, speciální, se sníženým alkoholem, se sníženým obsahem cukru, pšeničné, kvasnicové, nealkoholické, bylinná