13. Ostatní společensko zábavní střediska

Varieté jsou velká zábavní střediska, s prostorným vstupem, šatnou a hyg. zařízením podstatou je celovečerní provoz, řízený podle určitých pravidel v místnostech je umístěno jeviště, místo pro hudbu a taneční parket provoz začíná od 19.00 - 03.00 hodin program bývá od 21.00-24.00 hodin po programu většinou ještě hraje hudba k tanci a poslechu zařízení, sortiment a provoz je stejný jako v nočním baru Obsluha má některé zvláštnosti, především nárazovost provozu před programem se nabízejí večeře a nápoje během programu se může nabízet doplňkový sortiment po programu většina hostů odchází, někteří zůstávají a dále se baví většinou se uplatňuje rajónový systém a jednoduchá obsluha inkaso se většinou provádí při odchodu hostů Kabarety jsou menší střediska s programem lidového charakteru zařízení bývá jednodušší, jeviště menší, program řídí konferenciér, střídají se různá vystoupení sortiment bývá stejný jako v restauracích, používá se jednoduchá obsluha a rajonový systém velký sál – jeviště pro hudbu a estrádu, po stranách lóže, uprostřed stoly s čalouněnými židlemi, parket malý sál – spojen s velkým, je určen pro tanec, po stranách stoly Koliby a salaše jsou střediska horského charakteru, jsou zařízeny v lidovém slohu, většinou ze dřeva součástí místnosti bývá krb, ohniště, kde se připravují pokrmy, nápoje se podávají ve skle nebo keramice., pokrmy se mohou podávat na dřevěných nebo keramických talířích, obsluhující bývají oblečeni v krojích, hosty vítá bača na ručně psaných lístcích se uvádějí místní speciality stoly se zpravidla neprostírají nabídka jídel se řídí krajem (domácí klobásy, skopové, jehněčí, sele, halušky, výrobky z ovčího mléka). z nápojů se zpravidla nabízejí víno, pálenky, teplé alkoholické nápoje, atmosféru doplňuje lidová hudba a tanec.