11.-12. Vinárny, kavárny, bary

1. Kavárny – zřizují se především v centrech větších měst a lázní jako samostatná střediska nebo součást velkých hotelů. Jsou střediska společensko – zábavní, kde hosté tráví svůj volný čas. Bývají umístěny tam, kde je hezký výhled na město nebo jeho historickou část. Kavárny by měly mít široká, nezakrytá okna s dobrým výhledem. Hosté si tam chodí odpočinout, přečíst noviny nebo zahrát různé společenské hry. Rozlišujeme kavárny: s celodenním provozem - denní hudební a taneční kavárny - noční s hernami Zařízení je jednotné, dobře udržovatelné a pohodlné. Celkové prostředí má působit uklidňujícím a příjemným dojmem. Hosté se zde zdržují i několik hodin. Stolky – jsou nižší než restaurační, většinou kulaté, neprostírají se ubrusy, ale desky jsou z mramoru, kvalitního dřeva, skla. Sedací zařízení - křesla, boxy nebo čalouněné židle. Podlaha – bez koberců, pouze běhouny na dřevěné či parketové podlaze. Okna – bez záclon. Osvětlení – kombinované. Stěny bývají obloženy dřevem pro pocit tepla. K dispozici je hostům denní tisk ve stojanech a časopisy v několika jazycích. K prostření se používá anglické prostírání. Tento druh kaváren je bez hudby, hostům poskytuje tiché a klidné prostředí. K výzdobě interiéru se používá originální obrázky nebo slavné osobnosti zdobí zdi kaváren. V kavárnách denních se mohou podávat snídaně, obědy i večeře, záleží na poptávce, umístění a vybavení střediska. Kavárenský nápojový a jídelní lístek Sortiment nápojů – nealkoholické (studené a teplé) alkoholické (studené a teplé) Dominantním nápojem v kavárně je káva a různé druhy ochucených káv, teplých i studených, alkoholických i nealkoholických. Sortiment pokrmů – studené pokrmy polévky (výběr je omezen) hotové pokrmy (omezený sortiment) jídla na objednávku a speciality moučníky teplé i studené ( velký výběr z lístku i nabídkových vitrín) 2. Vinárny – jsou střediska společensko – zábavní, kde hosté tráví svůj volný čas. Rozlišujeme vinárny: denní, noční Denní vinárna Uplatňujeme restaurační provoz. Vybavení bývá jednoduché, stylové, součástí je barový pult, u kterého hosté nesedí, ale je využíván k expedici nápojů a pokrmů. Servis pokrmů se provádí základní formou jednoduché obsluhy. Sortiment pokrmů – studené i teplé pokrmy široký výběr sýrů k různým druhům vín,slané výrobky Sortiment nápojů - velký výběr vín, lahvových i sudových pivo minimálně, pouze lahvové k jídlu destiláty – velký výběr nealko a teplé nápoje Sortiment pokrmů - studené předkrmy speciální polévky teplé předkrmy ryby, drůbež, zvěřina speciality podniku jídla na objednávku přílohy saláty, kompoty sýry moučníky, ovoce doplňkový sortiment – slané pečivo, mandle, oříšky, brambůrky Vinné sklepy V každém vinném sklepě musí být vodovod, vlhkoměr a teploměr. Podmínkou je správná hygiena, teplota a světlo. Vchod má být z východní nebo západní strany. Podlaha dlaždicová, cementová nebo písková. • vykopané v zemi (nerovnoměrná teplota) • vytesané ve skále (stálá teplota) 3. Bary – původně byly bary součástí mezinárodních hotelů, dnes působí i jako samostatná střediska. Bary mají funkci společensko-zábavní i stravovací. Rozlišujeme bary: denní (10 – 20 hod.) noční (10 – 05 hod.) Podle umístění rozlišujeme: bar jako samostatné středisko bar jako součást ubytovacího zařízení bar doplňkový Samostatné bary Snack bar, Grill bar Poskytují jednoduché občerstvení a výrobky studené kuchyně, jídla na grilu připravovaná před zraky hosta. Širší sortiment alkoholických i nealkoholických nápojů, včetně míchaných nápojů. Specializované bary – Cafe bar – hlavním sortimentem jsou různé úpravy kávy Beer bar – široká nabídka čepovaných piv Milk bar – alkoholické i nealkoholické míšené nápoje Bary v ubytovacím zařízení Lobby bar – zřízen ve vstupních prostorách hotelů, poskytuje jednoduché občerstvení hotelovým hostům a jejich návštěvám. Široký výběr studených i teplých nápojů. Aperitiv bar – součást restaurace, hosté si zde mohou zkrátit dobu čekání na stůl. Nabízí aperitivní nápoje a chuťovky k nim. Noční bar – je obdobou samostatných barů, s rozdílem, že slouží pouze hotelovým hostům. Bowling bar – je zřizován jako součást herny . Swiming bar – bar u bazénu. Nabízí nealko nápoje nebo lehké míchané nápoje. Etážový bar – je umístěn v patrech ubytovacího úseku. Mini bar – malé chladničky na pokojích hostů. Nabízejí běžný sortiment nealko i alko nápojů (menší obsah), denně doplňován a konzumace se započítává k cen ubytování.