- materiály pro žáky
- třída 2.K
- STK (2.K)
- 11.-12. Vinárny, kavárny, bary
11.-12. Vinárny, kavárny, bary
1. Kavárny – zřizují se především v centrech větších měst a lázní jako samostatná střediska
nebo součást velkých hotelů. Jsou střediska společensko – zábavní, kde hosté tráví svůj volný
čas. Bývají umístěny tam, kde je hezký výhled na město nebo jeho historickou část. Kavárny
by měly mít široká, nezakrytá okna s dobrým výhledem. Hosté si tam chodí odpočinout,
přečíst noviny nebo zahrát různé společenské hry.
Rozlišujeme kavárny: s celodenním provozem - denní
hudební a taneční kavárny - noční
s hernami
Zařízení je jednotné, dobře udržovatelné a pohodlné. Celkové prostředí má působit
uklidňujícím a příjemným dojmem. Hosté se zde zdržují i několik hodin.
Stolky – jsou nižší než restaurační, většinou kulaté, neprostírají se ubrusy, ale desky jsou
z mramoru, kvalitního dřeva, skla. Sedací zařízení - křesla, boxy nebo čalouněné židle.
Podlaha – bez koberců, pouze běhouny na dřevěné či parketové podlaze. Okna – bez záclon.
Osvětlení – kombinované. Stěny bývají obloženy dřevem pro pocit tepla. K dispozici je
hostům denní tisk ve stojanech a časopisy v několika jazycích. K prostření se používá
anglické prostírání.
Tento druh kaváren je bez hudby, hostům poskytuje tiché a klidné prostředí. K výzdobě
interiéru se používá originální obrázky nebo slavné osobnosti zdobí zdi kaváren.
V kavárnách denních se mohou podávat snídaně, obědy i večeře, záleží na poptávce, umístění
a vybavení střediska.
Kavárenský nápojový a jídelní lístek
Sortiment nápojů – nealkoholické (studené a teplé)
alkoholické (studené a teplé)
Dominantním nápojem v kavárně je káva a různé druhy ochucených káv, teplých i studených,
alkoholických i nealkoholických.
Sortiment pokrmů – studené pokrmy
polévky (výběr je omezen)
hotové pokrmy (omezený sortiment)
jídla na objednávku a speciality
moučníky teplé i studené ( velký výběr z lístku i nabídkových vitrín)
2. Vinárny – jsou střediska společensko – zábavní, kde hosté tráví svůj volný čas.
Rozlišujeme vinárny: denní, noční
Denní vinárna
Uplatňujeme restaurační provoz.
Vybavení bývá jednoduché, stylové, součástí je barový pult, u kterého hosté nesedí, ale je využíván k expedici nápojů a pokrmů.
Servis pokrmů se provádí základní formou jednoduché obsluhy.
Sortiment pokrmů – studené i teplé pokrmy
široký výběr sýrů k různým druhům vín,slané výrobky
Sortiment nápojů - velký výběr vín, lahvových i sudových
pivo minimálně, pouze lahvové k jídlu
destiláty – velký výběr
nealko a teplé nápoje
Sortiment pokrmů - studené předkrmy
speciální polévky
teplé předkrmy
ryby, drůbež, zvěřina
speciality podniku
jídla na objednávku
přílohy
saláty, kompoty
sýry
moučníky, ovoce
doplňkový sortiment – slané pečivo, mandle, oříšky, brambůrky
Vinné sklepy
V každém vinném sklepě musí být vodovod, vlhkoměr a teploměr. Podmínkou je správná
hygiena, teplota a světlo. Vchod má být z východní nebo západní strany. Podlaha dlaždicová,
cementová nebo písková.
• vykopané v zemi (nerovnoměrná teplota)
• vytesané ve skále (stálá teplota)
3. Bary – původně byly bary součástí mezinárodních hotelů, dnes působí i jako samostatná
střediska. Bary mají funkci společensko-zábavní i stravovací.
Rozlišujeme bary: denní (10 – 20 hod.)
noční (10 – 05 hod.)
Podle umístění rozlišujeme: bar jako samostatné středisko
bar jako součást ubytovacího zařízení
bar doplňkový
Samostatné bary
Snack bar, Grill bar
Poskytují jednoduché občerstvení a výrobky studené kuchyně, jídla na grilu připravovaná
před zraky hosta. Širší sortiment alkoholických i nealkoholických nápojů, včetně míchaných
nápojů.
Specializované bary – Cafe bar – hlavním sortimentem jsou různé úpravy kávy
Beer bar – široká nabídka čepovaných piv
Milk bar – alkoholické i nealkoholické míšené nápoje
Bary v ubytovacím zařízení
Lobby bar – zřízen ve vstupních prostorách hotelů, poskytuje jednoduché občerstvení
hotelovým hostům a jejich návštěvám. Široký výběr studených i teplých nápojů.
Aperitiv bar – součást restaurace, hosté si zde mohou zkrátit dobu čekání na stůl. Nabízí
aperitivní nápoje a chuťovky k nim.
Noční bar – je obdobou samostatných barů, s rozdílem, že slouží pouze hotelovým hostům.
Bowling bar – je zřizován jako součást herny .
Swiming bar – bar u bazénu. Nabízí nealko nápoje nebo lehké míchané nápoje.
Etážový bar – je umístěn v patrech ubytovacího úseku.
Mini bar – malé chladničky na pokojích hostů. Nabízejí běžný sortiment nealko i alko nápojů
(menší obsah), denně doplňován a konzumace se započítává k cen ubytování.