- materiály pro žáky
- třída 2.F
- STF (2.F)
- 29. Rozdělení středisek
29. Rozdělení středisek
Charakteristika odbytových středisek
Sortiment, ceny a vybavení těchto odbytových středisek se odvíjí podle lokality ve které provozovna leží – velkoměsta, města, vesnice, rekreační a krajové oblasti
Podle klientely která střediska navštěvuje – mládež, staří lidé, cizinci apod.
Podle ekonomických možnosti provozovatele
Rozdělení odbytových středisek
Odbytová střediska jsou:
Restaurace
Kavárny
Cukrárny
Bary
Vinárny
Sklípky, pizzerie, koliby, salaše apod.
Restaurace – plní základní stravovací službu podáváním snídaní, obědů a večeří
Nabízí podle sestaveného jídelního a nápojového lístku
Široký sortiment pokrmů –(teplých a studených pokrmů)
nápoje– (nealkoholické, alkoholické, teplé a studené)
Společensko-zábavní odbytová střediska
Kavárny
Liší se od restaurací vybavením a sortimentem a způsobem obsluhy
Pokrmy se nabízejí z kavárenského jídelního a nápojového lístku, kde převažuje nabídka dezertů a moučníků a širší sortiment kávy a teplých nápojů
Kavárny dělíme na:
Kavárny denní
Kavárny s odpoledním a večerním programem
Kavárny s hernami
Bary – představují hojně navštěvovaná společensko-zábavní odbytová střediska
Dělíme na denní a noční
Denní – Snack bar, Gril bar, Espreso bar, pivní bar – jsou jako střediska rychlého občerstvení
Noční – jsou většinou s programem a širokým sortimentem alkoholických nápojů, lihovin a míšených nápojů
Vinárny – střediska pro milovníky vína
Rozdělujeme podobně jako bary na denní a noční vinárny
Široký výběr vína a pálenek
Sortiment studeným pokrmů, sýrů a doplňkového zboží
Teplá jídla pouze přírodně upravovaná
Ostatní odbytová střediska jako sklípky, koliby, pizzerie, salaše, jsou střediska v různých lokalitách a zaměřené na jediný sortiment