28. Pořadí pokrmů a nápojů v menu

Pořadí pokrmů v menu 1) studený předkrm 2) polévka 3) teplý předkrm 4) ryba 5) hlavní chod 6) sýr 7) teplý moučník (v případě podávání sýrů se zpravidla vynechává) 8) studený moučník 9) zmrzlina 10) ovoce Pořadí nápojů v menu 1) aperitiv - podávaný 15 - 20 minut před jídlem, má povzbudit chuť k jídlu, krátký suchý nápoj 2) pivo - pouze malé 3) bílé víno 4) růžové víno 5) červené víno 6) dezertní víno 7) šumivé víno 8) káva 9) digestiv - na závěr menu, podporuje trávení - mužům lihoviny (pálenky), ženám likéry Správně sestavené menu by mělo obsahovat maximálně 4 nápoje mimo aperitivu, kávy a digestivu, které se nezapočítávají jako nápoj.