- materiály pro žáky
- třída 2.F
- STF (2.F)
- 28. Pořadí pokrmů a nápojů v menu
28. Pořadí pokrmů a nápojů v menu
Pořadí pokrmů v menu
1) studený předkrm
2) polévka
3) teplý předkrm
4) ryba
5) hlavní chod
6) sýr
7) teplý moučník (v případě podávání sýrů se zpravidla vynechává)
8) studený moučník
9) zmrzlina
10) ovoce
Pořadí nápojů v menu
1) aperitiv - podávaný 15 - 20 minut před jídlem, má povzbudit chuť k jídlu, krátký suchý nápoj
2) pivo - pouze malé
3) bílé víno
4) růžové víno
5) červené víno
6) dezertní víno
7) šumivé víno
8) káva
9) digestiv - na závěr menu, podporuje trávení - mužům lihoviny (pálenky), ženám likéry
Správně sestavené menu by mělo obsahovat maximálně 4 nápoje mimo aperitivu, kávy a digestivu, které se nezapočítávají jako nápoj.