24. Podávání studených a teplých nápojů

ZÁSADY SERVISU NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ všechny nápoje musíme podávat ve správném množství, při správné teplotě a ve vhodném inventáři Základní pravidla: 1. veškeré nápoje podáváme zprava, 1cm nad špičku nože nebo k pravé ruce 2. sklenice bereme za ucho, stopku nebo spodní část 3. čepované nápoje před položením otřeme o příručník, používáme cejchované sklo 4. znak na skle a viněta na láhvi k hostu 5. láhvové nápoje otevíráme u stolu nebo v místnosti, naléváme 2/3, láhev odložíme vpravo za sklenku, sklenka k láhvovému nápoji má mít asi 1/2 obsahu láhve, k 0,5l pivu dáváme sklenici o obsahu 0,33l 1. SERVIS ROZLÉVANÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ výhoda – snížení počtu a hmotnosti při transportu i servisu nevýhoda – při čepování ve výčepních stolicích spolu s pivem, při intenzivnějším chlazení zamrzání rozlévané nápoje – minerální vody, mošty, ovocné šťávy, džusy (před otevřením protřepeme) vždy rozléváme do sklenic s cejchem, čepujeme opatrně 2. SERVIS LAHVOVÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ odborný postup – založení skla, otevření láhve, nalití asi 2/3 obsahu skleničky, postavení láhve vpravo za sklo, včasné dolití nápoje a odnesení láhve. Servis alkoholických nápojů 1. ČEPOVANÉ PIVO přinášíme na tácku načepované již z výčepu, v cejchované sklenici, otřeme dno do příručníku a zakládáme zprava znakem k hostu 2. LAHVOVÉ PIVO láhev s pivem a sklenici přinášíme na tácku, nalijeme do 2/3 třetin sklenice, zakládáme zprava na stůl hosta v pořadí sklenice a láhev se zbytkem piva mírně vpravo na sklenici SERVIS VÍNA SKLENICE NA VÍNO MÁ BÝT: čirá, na stopce , bez brusu VÍNO MŮŽEME PODÁVAT: PŘÍMO VE SKLENICI, V ORIGINÁLNÍCH LAHVÍCH, VE DŽBÁNCÍCH SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA SKLENICE NA ŠUMIVÉ VÍNO: miska, špička, flétna - nejvhodnější TEPLOTA PRO SERVIS - pohybuje se v rozmezí 4 - 9 °C Servis teplých nápojů DRUHY: káva, čaj, kakao a čokoláda, kávoviny, bylinkové a ovocné čaje horká limonáda – směs sirupu, ovocné šťávy a horké vody, ozdobená plátkem citrónu SERVIS TEPLÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ používáme předehřátý inventář ouška šálků a konviček doprava konvičku zakládáme mírně vpravo za šálek sáček s čajem nevkládáme do šálků cukr, citrón, čaj na podšálku u šálku různé druhy káv v předepsaném inventáři