- materiály pro žáky
- třída 2.F
- STF (2.F)
- 24. Podávání studených a teplých nápojů
24. Podávání studených a teplých nápojů
ZÁSADY SERVISU NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
všechny nápoje musíme podávat ve správném množství, při správné teplotě a ve vhodném inventáři
Základní pravidla:
1. veškeré nápoje podáváme zprava, 1cm nad špičku nože nebo k pravé ruce
2. sklenice bereme za ucho, stopku nebo spodní část
3. čepované nápoje před položením otřeme o příručník, používáme cejchované sklo
4. znak na skle a viněta na láhvi k hostu
5. láhvové nápoje otevíráme u stolu nebo v místnosti, naléváme 2/3, láhev odložíme vpravo za sklenku, sklenka k láhvovému nápoji má mít asi 1/2 obsahu láhve, k 0,5l pivu dáváme sklenici o obsahu 0,33l
1. SERVIS ROZLÉVANÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
výhoda – snížení počtu a hmotnosti při transportu i servisu
nevýhoda – při čepování ve výčepních stolicích spolu s pivem, při intenzivnějším chlazení zamrzání
rozlévané nápoje – minerální vody, mošty, ovocné šťávy, džusy (před otevřením protřepeme)
vždy rozléváme do sklenic s cejchem, čepujeme opatrně
2. SERVIS LAHVOVÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
odborný postup – založení skla, otevření láhve, nalití asi 2/3 obsahu skleničky, postavení láhve vpravo za sklo, včasné dolití nápoje a odnesení láhve.
Servis alkoholických nápojů
1. ČEPOVANÉ PIVO
přinášíme na tácku načepované již z výčepu, v cejchované sklenici, otřeme dno do příručníku a zakládáme zprava znakem k hostu
2. LAHVOVÉ PIVO
láhev s pivem a sklenici přinášíme na tácku, nalijeme do 2/3 třetin sklenice, zakládáme zprava na stůl hosta v pořadí sklenice a láhev se zbytkem piva mírně vpravo na sklenici
SERVIS VÍNA
SKLENICE NA VÍNO MÁ BÝT: čirá, na stopce , bez brusu
VÍNO MŮŽEME PODÁVAT: PŘÍMO VE SKLENICI, V ORIGINÁLNÍCH LAHVÍCH, VE DŽBÁNCÍCH
SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA
SKLENICE NA ŠUMIVÉ VÍNO: miska, špička, flétna - nejvhodnější
TEPLOTA PRO SERVIS - pohybuje se v rozmezí 4 - 9 °C
Servis teplých nápojů
DRUHY: káva, čaj, kakao a čokoláda, kávoviny, bylinkové a ovocné čaje
horká limonáda – směs sirupu, ovocné šťávy a horké vody, ozdobená plátkem citrónu
SERVIS TEPLÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
používáme předehřátý inventář
ouška šálků a konviček doprava
konvičku zakládáme mírně vpravo za šálek
sáček s čajem nevkládáme do šálků
cukr, citrón, čaj na podšálku u šálku
různé druhy káv v předepsaném inventáři