13.-14. Nadbytek bílkovin a vitamínů ve stravě

Nadbytek bílkovin ve stravě Vyčerpávání vitamínů a důležitých iontů Při nadměrné konzumaci bílkovin dochází zbytečně k vyčerpávání některých vitamínů a minerálních látek, které se na metabolismu bílkovin podílejí. Jedná se hlavně o zinek, vitamíny B komplexu a vápník. Případné deficity těchto látek pak vedou k příslušným nežádoucím účinkům jako je snížení svalové regenerace a snížení celkové imunity organismu. Zatížení ledvin Metabolismem velkého množství bílkovin dochází k zatížení ledvin z důvodu zvýšené tvorby močoviny, která s sebou odnáší dusík a je odpadnímu produktem našeho těla. Zatížení žaludku Bílkoviny se začínají štěpit v žaludku pomocí enzymu nazývaného pepsin. Jednorázová dávka bílkovin by neměla překročit 40-50 g. Slabší jedinci mohou pociťovat křeče a nepříjemné pocity v břiše i při mnohem nižších dávkách okolo 30 g. Objevit se také může zvýšená plynatost a nadýmání. V takovým případech zvažte změnu typu nebo značky doplňku. Pokud potíže přetrvávají, konzumaci výrazně omezte např. zmenšením porcí. Nadbytek vitamínů Hypervitaminózy se objevují téměř výlučně v případě vitaminů rozpustných v tucích, které je naše tělo schopno si ukládat do zásoby a není možné je jednoduše vyloučit močí jako v případě vitaminů rozpustných ve vodě. K předávkování vitaminem může dojít při jednostranném stravování nebo dlouhodobém užívání vysokých dávek vitaminových přípravků. Hypervitaminózy se projevují různě závažnými příznaky, které jsou obvykle nespecifické (např. různé zažívací potíže, projevy na kůži či sliznicích, neurologické poruchy), a proto nemusí být snadné je odhalit