15.-16. Stravovací návyky, léčebná strava

Hlavní zásady racionální výživy Racionální (rozumná) výživa má individuální charakter a splňuje všechny nároky organismu. Je nutné dodržovat několik zásad. 1. Energetická hodnota stravy - příjem stravy odpovídá energetickému výdeji. V průběhu života se příjem energie mění. V dětství kdy organismus roste a sílí, musí být přívod energie vyšší, než je energetický výdej. V pozdějším věku se má přívod energie snižovat. 2. Složení stravy - má obsahovat denně správné množství základních živin, vitamínů a minerálních látek. Pokrmy je vhodné kombinovat tak, aby v nich byly zastoupeny všechny základní skupiny potravin. 3. Správná příprava stravy - zvolit šetrnou předběžnou i tepelnou úpravu potravin podle druhu. 4. Správné časové rozložení jídla - 3 až 5 denních jídel. U nás je zvykem konzumovat snídani, oběd, večeři, které se doplňují přesnídávkou a svačinou. 5. Prostředí, kde je jídlo konzumováno - způsob servisu, kulturnost prostředí, vzhled pokrmu. Léčebná výživa Léčebná výživa neboli léčebná dieta se používá při různých chorobách. Výběr a úprava stravy při některých chorobách může příznivě ovlivnit průběh onemocnění a je součástí léčebného plánu. Dietetika je jednou z nejstarších oborů medicíny a její začátky sahají do starověkého Řecka. Zásadou léčebné výživy je co nejvíc přiblížit stravu racionální stravě zdravého člověka. Léčebného účinku stravy se dosáhne: - změnou množství stravy (pokles nebo vzestup hmotnosti) - změnou poměru zákl. živin (např. bílkovin, glycidů) - výběrem potravin - technologickou úpravou stravy (výběr pouze některých technologií a mechanické přípravy) - změnou časového rozvržení stravy (časté podávání jídla) Diety a jejich rozdělení 0 Tekutá - po operačních stavech, nápoje, polévky, omáčky, poloviční energetický příjem 1 Kašovitá - po operačních stavech, plnohodnotná kašovitá strava 2 Šetřící - horečnatá onemocnění a trávicího ústrojí, strava lehce stravitelná 3 Racionální - respektuje zásady racionální výživy, správný poměr živin 4 S omezením tuku - choroby žlučníku, pankreatu, hepatitida, lehčí onemocnění střev (T 65g) 5 Bezezbytková - při mírném průjmu, omezuje se vláknina, mléko 6 Nízkobílkovinná - choroby ledvin, omezení bílkovin (60 g) a soli, mírně snížená EH 7 Nízkocholesterolová - při ateroskleróze, hyperlipidémii, onemocnění žlučníku, pankreatu, obsahuje hlavně nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje) a celulózu (zeleninu) 8 Redukční - při obezitě, snížený energetický příjem potravin 9 Diabetická - při diabetes mellitus (cukrovka), snížený energetický příjem, omezit glycidy 10 Neslaná šetřící - otoky, choroby srdce, snížený příjem sodíku, vyloučení kuchyňské soli 11 Výživná - při rekonvalescenci, tuberkulóze, AIDS, podvýživě. Energeticky a biologicky hodnotná 12 Strava batolat - respektuje zásady racionální výživy, lehce stravitelná, nekořeněná jídla, mléčné výrobky. Speciální a standardizované diety 0/S Čajová - při akutním průjmu 1/S Tekutá výživná - energeticky a biologicky hodnotná 4/S S přísným omezením tuku - při akutním onemocnění žlučníku, pankreatu a hepatitidy S/BLP Bezlepková - při celiakii, neobsahuje pšeničný lepek