21.-22. Stravování podle různých pracovních podmínek

Jednotlivá zaměstnání se od sebe nejvíce liší stupněm tělesné námahy. Strava těžce pracujících Při těžké fyzické práci se stupňují nároky na spotřebu energie. Důležité je zastoupení bílkovin, které jsou důležité pro vývoj svalové hmoty. Stravování v horkých provozech Při zvýšeném pocení nestačí nahrazovat jen tekutinu, ale je třeba nahradit i soli. Vhodné jsou minerální vody. Stravování zemědělců V sezónních pracích je třeba sladit čas práce s časem podávání jídla. Stravování pracujících v chladném prostředí Pokud je organizmus vystaven chladu, dochází i ke zvýšeným tepelným ztrátám. Tyto ztráty je třeba nahradit zvýšenou hodnotou stravy – sacharidy a tuky a vitamínem C. Stravování duševně pracujících V průběhu duševní práce jsou nároky na EH stravy nižší. Je důležité se nepřejídat. Konzumace vydatného jídla způsobuje překrvení trávicího systému a menší prokrvení centrální nervové soustavy, což vyvolává ospalost a únavu a tím se oslabuje duševní výkon. Strava ve změněných podmínkách Pracovníci, kteří často cestuj , musí hledat možnosti sladění stravy a pracovního výkonu. Stejný problém nastává u pracovníků, kteří jsou za extrémních podmínek vzdáleni od možnosti přísunu správné stravy – lesní dělníci. Stravování při práci s chemikáliemi Pracovníkům při práci s chemikáliemi se zhoršují funkce některých orgánů, zejména jater. Omezují se tuky, důležité je dodávat vitamín C, vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník a fosfor. VÝŽIVA STARÝCH OSOB Musíme brát v potaz fyzický stav člověka. Někteří jsou upoutáni na lůžko, nepohybují se, proto jejich strava má být méně vydatná. Změny jsou i v trávicím systému, bývá nižší produkce trávicích šťáv. Je zpomalena peristaltika střev = sklon k zácpě. Chrup je nedostatečný. Často dochází i ke změnám psychickým. Bílkoviny - spotřeba je nižší než u mladých, nesnášejí neupravené mléko, doporučujeme kysané mléčné výrobky, maso libové jateční, ryby, drůbež, z vajec jen bílek. Tuky - omezíme příjem – arterioskleróza, doporučujeme oleje – sójový, arašídový, slunečnicový. Vitamíny - jsou důležité, působí příznivě na celý organismus důležitý je vitamín A, skupiny B, C a E. Minerální látky - omezujeme solení, dodáváme v přírodním stavu. Tekutiny - čím je člověk starší, tím menší je pocit žízně, proto zajistíme pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci.