- materiály pro žáky
- třída 3.K
- POK (3.K)
- 11.-12. Strava syrová a makrobiotická
11.-12. Strava syrová a makrobiotická
Makrobiotická strava
Charakteristika
Název pochází z řeckého jazyka – Makros – velký, dlouhý; Bios – život
Ze stravy se zcela vylučuje mléko, ovoce pocházející z jiného klimatického pásma.
Příjem nápojů je omezen na minimum.
Makrobiotiky rozdělujeme dle podnebního pásma
1. Žijící ve vnitrozemí
- hlavní součástí stravy jsou celozrnné obilniny – ve formě neopracovaných zrn, zelenina, luštěniny, semena – ořechy, slunečnice, dýně, len, sezam, ovoce, maso ryb a mořských živočichů, drůbeže, vejce
- tekutiny – pramenitá voda, bylinné čaje, obilninové kávy
2. Žijící v přímořských oblastech
- mořské řasy, mořští živočichové, ovoce a zelenina rostoucí v jejich podnebí
Makrobiotici nekonzumují
drogy a chemické prostředky
alkohol
jednoduché cukry, umělá sladidla
bílou mouku
u nás tropické ovoce
maso savců a masožravců
Syrová strava
Charakteristika
Při tepelné úpravě dochází v potravě k mnohým změnám, které většinou zlepšují stravitelnost potravy, zpříjemňují chuťové vlastnosti a ulehčují její zpracování v trávicím systému.
Tepelné zpracování má však i svoje nevýhody.
Proto jsou i zastánci konzumace potravin v syrovém stavu.
V syrovém stavu ponecháváme ty potraviny, které může náš trávicí systém dobře zpracovat.
Je to hlavně rostlinná potrava – ovoce a zelenina.
Z živočišné potravy využíváme v syrovém stavu mléko a některé mléčné výrobky.