11.-12. Strava syrová a makrobiotická

Makrobiotická strava Charakteristika Název pochází z řeckého jazyka – Makros – velký, dlouhý; Bios – život Ze stravy se zcela vylučuje mléko, ovoce pocházející z jiného klimatického pásma. Příjem nápojů je omezen na minimum. Makrobiotiky rozdělujeme dle podnebního pásma 1. Žijící ve vnitrozemí - hlavní součástí stravy jsou celozrnné obilniny – ve formě neopracovaných zrn, zelenina, luštěniny, semena – ořechy, slunečnice, dýně, len, sezam, ovoce, maso ryb a mořských živočichů, drůbeže, vejce - tekutiny – pramenitá voda, bylinné čaje, obilninové kávy 2. Žijící v přímořských oblastech - mořské řasy, mořští živočichové, ovoce a zelenina rostoucí v jejich podnebí Makrobiotici nekonzumují drogy a chemické prostředky alkohol jednoduché cukry, umělá sladidla bílou mouku u nás tropické ovoce maso savců a masožravců Syrová strava Charakteristika Při tepelné úpravě dochází v potravě k mnohým změnám, které většinou zlepšují stravitelnost potravy, zpříjemňují chuťové vlastnosti a ulehčují její zpracování v trávicím systému. Tepelné zpracování má však i svoje nevýhody. Proto jsou i zastánci konzumace potravin v syrovém stavu. V syrovém stavu ponecháváme ty potraviny, které může náš trávicí systém dobře zpracovat. Je to hlavně rostlinná potrava – ovoce a zelenina. Z živočišné potravy využíváme v syrovém stavu mléko a některé mléčné výrobky.