9.-10. Smíšená a vegetariánská strava

Zdravá tj. plnohodnotná strava povzbuzuje intenzitu lidské činnosti a zabraňuje vzniku onemocnění ovlivněných nesprávnou výživou. Zdravě jíst: Správné množství a složení potravy – příjem a výdej energie má být v rovině, strava pestrá, tj. smíšená, správné rozvržení do celého dne. Metabolismus dělíme na bazální a pracovní. Bazální metabolismus = množství energie potřebné k udržení základních životních funkcí v klidu na lačno při pokojové teplotě. Pracovní metabolismus = množství energie pro zvýšený tělesný, hlavně svalový výkon. Smíšená strava Strava je plnohodnotná tehdy, když jsou přijímány všechny žádoucí živiny v potřebném množství. Upřednostněny potraviny, které jsou co nejméně zpracovány. Desatero správné výživy: 1. Pestrá strava – je chutná, kombinovaná. 2. Výrobky z obilovin – upřednostňujeme celozrnné výrobky, brambory 3. Zelenina a ovoce – denně 5 porcí 4. Denně mléko a mléčné výrobky, jednou týdně rybu, maso, uzeniny a vejce – sledovat obsah tuku, ne každý den 5. Málo tuku a tučných potravin – pozor na skryté tuky 6. Cukr a sůl v omezeném množství 7. Tekutiny v hojném množství – neslazené, nealkoholické, nesycené CO2 8. Vařte chutně, ale zachovejte živiny 9. Při jídle nespěchejte 10. Kontrola hmotnosti, věnovat se pohybu Vegetariánská strava: Strava zaměřená na stravu rostlinnou, odmítání konzumovat potraviny, které pochází ze zabitých zvířat. Skupiny vegetariánství: 1. Ovo-lakto-vegetariáni – jedí kromě rostlinné stravy také živočišné produkty – vejce, mléko, mléčné výrobky. 2. Lakto-vegetariáni – nekonzumují vejce 3. Vegani – přísné vegetariánství – žijí jen z rostlinných produktu, dokonce odmítají i med.