- materiály pro žáky
- třída 3.K
- POK (3.K)
- 9.-10. Smíšená a vegetariánská strava
9.-10. Smíšená a vegetariánská strava
Zdravá tj. plnohodnotná strava povzbuzuje intenzitu lidské činnosti a zabraňuje vzniku onemocnění ovlivněných nesprávnou výživou.
Zdravě jíst:
Správné množství a složení potravy – příjem a výdej energie má být v rovině, strava pestrá, tj. smíšená, správné rozvržení do celého dne.
Metabolismus dělíme na bazální a pracovní.
Bazální metabolismus = množství energie potřebné k udržení základních životních funkcí v klidu na lačno při pokojové teplotě.
Pracovní metabolismus = množství energie pro zvýšený tělesný, hlavně svalový výkon.
Smíšená strava
Strava je plnohodnotná tehdy, když jsou přijímány všechny žádoucí živiny v potřebném množství. Upřednostněny potraviny, které jsou co nejméně zpracovány.
Desatero správné výživy:
1. Pestrá strava – je chutná, kombinovaná.
2. Výrobky z obilovin – upřednostňujeme celozrnné výrobky, brambory
3. Zelenina a ovoce – denně 5 porcí
4. Denně mléko a mléčné výrobky, jednou týdně rybu, maso, uzeniny a vejce – sledovat obsah tuku, ne každý den
5. Málo tuku a tučných potravin – pozor na skryté tuky
6. Cukr a sůl v omezeném množství
7. Tekutiny v hojném množství – neslazené, nealkoholické, nesycené CO2
8. Vařte chutně, ale zachovejte živiny
9. Při jídle nespěchejte
10. Kontrola hmotnosti, věnovat se pohybu
Vegetariánská strava:
Strava zaměřená na stravu rostlinnou, odmítání konzumovat potraviny, které pochází ze zabitých zvířat.
Skupiny vegetariánství:
1. Ovo-lakto-vegetariáni – jedí kromě rostlinné stravy také živočišné produkty – vejce, mléko, mléčné výrobky.
2. Lakto-vegetariáni – nekonzumují vejce
3. Vegani – přísné vegetariánství – žijí jen z rostlinných produktu, dokonce odmítají i med.