7. Váhy a vozíky

Váhy Váhy jsou nepostradatelné nejen k přesné evidenci hmotnosti při přejímce a výdeji zboží ve skladu, ale i v kuchyni ke kontrole správné hmotnosti jednotlivých porcí. U příjmu zboží se obvykle používají váhy s váživostí do 100 kg nebo 200 kg. Ve skladech nebo přípravnách postačují váhy s váživostí do 50 kg. Na jednotlivých výrobních pracovištích a ve výdeji jsou nejčastěji používané váhy s váživostí do 3 kg, 5 kg nebo 15 kg. Rozeznáváme konstrukční odlišení vah podle: - konzistence zboží, které vážíme (deska, nádrž) - materiálu, z něhož je vyroben vážicí můstek (plošina), přicházející do styku se zbožím (plast, nerez, ocel, lak) - prostředí, ve kterém se používají a nároků na jejich odolnost (vlhkost, prašnost, teplota a její změny) - umístění (váhy stolní, podlahové, zapuštěné, závěsné) - provedení (mechanické, elektronické, váha digitální kompaktní s oboustranným displejem pro pultový, obslužný prodej) Váhy musí být cejchované, tj. s úředně ověřenou třídou přesnosti. Dopravní vozíky K přepravě surovin, pokrmů a nádobí ve skladech a kuchyních se používají různé druhy dopravních vozíků. Některé jsou konstruované jako nabídkové vozíky pro prodej nápojů, předkrmů, zákusků, zmražených výrobků nebo pro přípravu jídel před hostem, případně pro odvoz použitého nádobí apod. Druhy vozíků: - vozík na přepravu prádla - manipulační vozík - úklidový vozík - plošinový vozík - pytlový vozík - rudl