- materiály pro žáky
- třída 1.K
- POK (1.K)
- 10.Tuky
10.Tuky
Složení a druhy tuků
Dělíme je podle konzistence na tuhé, kapalné a kašovité
Podle původu rozeznáváme rostlinné oleje a živočišné máslo, sádlo, trány
Obsahují vitamíny A,D,E ,K, fosfatidy, lecitin
Tuky jsou bezbarvé, bílé, žluté nebo nahnědlé, špatným skladováním žluknou, kvalitu ovlivňuje světlo, teplota, vlhkost. Při přípravě pokrmů vysokou teplotou se tuky přepalují a rozkládají, vzniká akrolein, ten podporuje růst a vznik rakovinných novotvarů.
V obchodě se tuky rozdělují na živočišné, rostlinné a upravované .
Druhy tuků
Podle původu – živočišné, rostlinné
Podle konzistence – tuhé, mazlavé, tekuté
Živočišné – z jatečných zvířat – vepřové sádlo
- hovězí a skopový lůj
- máslo vyrábí se stloukáním smetany
- husí a kachní sádlo – vypéká se
- rybí tuk získává se zpracováním ryb
Rostlinné tuky získáváme ze semen plodů a dužin rostlin - slunečnice, řepka olejka, len, sója, podzemnice olejná, hořčice
Obsahují esenciální mastné kyseliny působí proti ateroskleróze
Vyrábí se jedlé oleje, stolní margarín, ztužené tuky.