- materiály pro žáky
- třída 1.K
- STK (1.K)
- 30. Servis studených alkoholických nápojů
30. Servis studených alkoholických nápojů
PODÁVÁNÍ PIVA
nejvhodnější teplota pro podání piva je 8°C, čepované pivo podáváme nejčastěji v cejchovaných sklenicích (vyjímkou jsou slavnostní hostiny)
Pivo můžeme podávat dvěma způsoby:
1. ČEPOVANÉ PIVO
přinášíme na tácku načepované již z výčepu, v cejchované sklenici, otřeme dno do příručníku a zakládáme zprava znakem k hostu
2. LAHVOVÉ PIVO
láhev s pivem a sklenici přinášíme na tácku, nalijeme do 2/3 třetin sklenice, zakládáme zprava na stůl hosta v pořadí sklenice a láhev se zbytkem piva mírně vpravo na sklenici
Ohříváček na pivo - podává se naplněný horkou vodou ve speciálním stojánku nebo v odpovídající sklence vpravo za sklenici s pivem. Vlastní manipulaci ponecháváme hostovi.
SERVIS VÍNA
SKLENICE NA VÍNO MÁ BÝT
čirá
na stopce
bez brusu
TEPLOTA PRO PODÁNÍ BÍLÉHO VÍNA
podle druhu vín, pohybuje se v rozmezí 9 - 12 °C
TEPLOTA PRO PODÁNÍ ČERVENÉHO VÍNA
podle druhu vín, stáří, pohybuje se v rozmezí 10 - 20 °C
VÍNO MŮŽEME PODÁVAT: PŘÍMO VE SKLENICI, V ORIGINÁLNÍCH LAHVÍCH, VE DŽBÁNCÍCH
SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA
SKLENICE NA ŠUMIVÉ VÍNO: miska, špička, flétna - nejvhodnější
TEPLOTA PRO SERVIS - pohybuje se v rozmezí 4 - 9 °C
Servis lihovin
1. V NIŽŠÍCH SKUPINÁCH - silnostěnné skleničky bez stopek na všechny druhy lihovin
2. VE VYŠŠÍCH SKUPINÁCH
chlazené pálenky – užší a vyšší sklenky na stopce (kalíšky), podáváme při 10 - 12°C
ostatní pálenky – miska, podáváme při 10 - 12 °C
likéry - miska, podáváme při 10 -12 °C, někdy podchlazené
koňak – ve větších napoleonkách, mohou se před servisem nahřát, 16 - 18 °C
brandy - v menších napoleonkách (bez nahřívání)
whisky– ve wiskovkách, se sodou a ledem vše musí být podáváno zvlášť, podáváme při teplotě
16 – 18°C
campari bitter – v tumbleru s proužkem citrónové kůry, zvlášť led a soda
pernod (pernó) – lihovina s příchutí anýzu. V originálním skle trychtýřovitého tvaru s 0,2l sodové vody