30. Servis studených alkoholických nápojů

PODÁVÁNÍ PIVA nejvhodnější teplota pro podání piva je 8°C, čepované pivo podáváme nejčastěji v cejchovaných sklenicích (vyjímkou jsou slavnostní hostiny) Pivo můžeme podávat dvěma způsoby: 1. ČEPOVANÉ PIVO přinášíme na tácku načepované již z výčepu, v cejchované sklenici, otřeme dno do příručníku a zakládáme zprava znakem k hostu 2. LAHVOVÉ PIVO láhev s pivem a sklenici přinášíme na tácku, nalijeme do 2/3 třetin sklenice, zakládáme zprava na stůl hosta v pořadí sklenice a láhev se zbytkem piva mírně vpravo na sklenici Ohříváček na pivo - podává se naplněný horkou vodou ve speciálním stojánku nebo v odpovídající sklence vpravo za sklenici s pivem. Vlastní manipulaci ponecháváme hostovi. SERVIS VÍNA SKLENICE NA VÍNO MÁ BÝT čirá na stopce bez brusu TEPLOTA PRO PODÁNÍ BÍLÉHO VÍNA podle druhu vín, pohybuje se v rozmezí 9 - 12 °C TEPLOTA PRO PODÁNÍ ČERVENÉHO VÍNA podle druhu vín, stáří, pohybuje se v rozmezí 10 - 20 °C VÍNO MŮŽEME PODÁVAT: PŘÍMO VE SKLENICI, V ORIGINÁLNÍCH LAHVÍCH, VE DŽBÁNCÍCH SERVIS ŠUMIVÉHO VÍNA SKLENICE NA ŠUMIVÉ VÍNO: miska, špička, flétna - nejvhodnější TEPLOTA PRO SERVIS - pohybuje se v rozmezí 4 - 9 °C Servis lihovin 1. V NIŽŠÍCH SKUPINÁCH - silnostěnné skleničky bez stopek na všechny druhy lihovin 2. VE VYŠŠÍCH SKUPINÁCH chlazené pálenky – užší a vyšší sklenky na stopce (kalíšky), podáváme při 10 - 12°C ostatní pálenky – miska, podáváme při 10 - 12 °C likéry - miska, podáváme při 10 -12 °C, někdy podchlazené koňak – ve větších napoleonkách, mohou se před servisem nahřát, 16 - 18 °C brandy - v menších napoleonkách (bez nahřívání) whisky– ve wiskovkách, se sodou a ledem vše musí být podáváno zvlášť, podáváme při teplotě 16 – 18°C campari bitter – v tumbleru s proužkem citrónové kůry, zvlášť led a soda pernod (pernó) – lihovina s příchutí anýzu. V originálním skle trychtýřovitého tvaru s 0,2l sodové vody