29. Servis studených nealkoholických nápojů

DRUHY: pitná voda, minerální voda, sodová voda limonády – ovocné, s příchutí, tresťové (umělé), speciální, dia mošty ovocné a zeleninové šťávy – přírodní, ovocenky, dřeňové, kalné, tekuté ovoce a zelenina mléko a mléčné nápoje ZÁSADY SERVISU NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ všechny nápoje musíme podávat ve správném množství, při správné teplotě a ve vhodném inventáři Základní pravidla: 1. veškeré nápoje podáváme zprava, 1cm nad špičku nože nebo k pravé ruce 2. sklenice bereme za ucho, stopku nebo spodní část 3. čepované nápoje před položením otřeme o příručník, používáme cejchované sklo 4. znak na skle a viněta na láhvi k hostu 5. láhvové nápoje otevíráme u stolu nebo v místnosti, naléváme 2/3, láhev odložíme vpravo za sklenku, sklenka k láhvovému nápoji má mít asi 1/2 obsahu láhve, k 0,5l pivu dáváme sklenici o obsahu 0,33l 1. SERVIS ROZLÉVANÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ mohou být buď sudové nebo připravované v různých technických zařízeních (minibar, vířiče na ovocné šťávy) uplatňují se hlavně ve větších provozovnách s okamžitou spotřebou výhoda – snížení počtu a hmotnosti při transportu i servisu nevýhoda – při čepování ve výčepních stolicích spolu s pivem, při intenzivnějším chlazení zamrzání rozlévané nápoje – minerální vody, mošty, ovocné šťávy, džusy (před otevřením protřepeme) vždy rozléváme do sklenic s cejchem, čepujeme opatrně 2. SERVIS LAHVOVÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ včasná příprava (uložení do chladících prostorů), kontrola čistoty lahví, uzávěrů a nálepek, potřebné množství skla, podložek, srkacích stébel, otvíračů odborný postup – založení skla, otevření láhve, nalití asi 2/3 obsahu skleničky, postavení láhve vpravo za sklo, včasné dolití nápoje a odnesení láhve. uzávěry lahví odnášíme na tácku, při práci s vozíkem je ukládáme do určitého prostoru ZÁRUČNÍ LHŮTA STUDENÝCH NEALKOHOLICKÝCH Řídí se kvalitou nápoje vhodná skladovací teplota 2 – 18°C skladuje se v temnu bez přítomnosti slunečního záření, v chladných místnostech