- materiály pro žáky
- třída 1.K
- STK (1.K)
- 29. Servis studených nealkoholických nápojů
29. Servis studených nealkoholických nápojů
DRUHY: pitná voda, minerální voda, sodová voda
limonády – ovocné, s příchutí, tresťové (umělé), speciální, dia
mošty
ovocné a zeleninové šťávy – přírodní, ovocenky, dřeňové, kalné, tekuté ovoce a zelenina
mléko a mléčné nápoje
ZÁSADY SERVISU NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
všechny nápoje musíme podávat ve správném množství, při správné teplotě a ve vhodném inventáři
Základní pravidla:
1. veškeré nápoje podáváme zprava, 1cm nad špičku nože nebo k pravé ruce
2. sklenice bereme za ucho, stopku nebo spodní část
3. čepované nápoje před položením otřeme o příručník, používáme cejchované sklo
4. znak na skle a viněta na láhvi k hostu
5. láhvové nápoje otevíráme u stolu nebo v místnosti, naléváme 2/3, láhev odložíme vpravo za sklenku, sklenka k láhvovému nápoji má mít asi 1/2 obsahu láhve, k 0,5l pivu dáváme sklenici o obsahu 0,33l
1. SERVIS ROZLÉVANÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
mohou být buď sudové nebo připravované v různých technických zařízeních (minibar, vířiče na ovocné šťávy)
uplatňují se hlavně ve větších provozovnách s okamžitou spotřebou
výhoda – snížení počtu a hmotnosti při transportu i servisu
nevýhoda – při čepování ve výčepních stolicích spolu s pivem, při intenzivnějším chlazení zamrzání
rozlévané nápoje – minerální vody, mošty, ovocné šťávy, džusy (před otevřením protřepeme)
vždy rozléváme do sklenic s cejchem, čepujeme opatrně
2. SERVIS LAHVOVÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
včasná příprava (uložení do chladících prostorů), kontrola čistoty lahví, uzávěrů a nálepek, potřebné množství skla, podložek, srkacích stébel, otvíračů
odborný postup – založení skla, otevření láhve, nalití asi 2/3 obsahu skleničky, postavení láhve vpravo za sklo, včasné dolití nápoje a odnesení láhve.
uzávěry lahví odnášíme na tácku, při práci s vozíkem je ukládáme do určitého prostoru
ZÁRUČNÍ LHŮTA STUDENÝCH NEALKOHOLICKÝCH
Řídí se kvalitou nápoje
vhodná skladovací teplota 2 – 18°C
skladuje se v temnu bez přítomnosti slunečního záření, v chladných místnostech