20.-21. Studené občerstvení - chlebíčky

Český obložený chlebíček vymyslel ve dvacátých letech 20. století pražský lahůdkář Jan Paukert. Obecný postup Na přípravu používáme kvalitní bílou veku nakrájenou nejčastěji šikmým řezem na tloušťku asi 1 cm. Na veku nanášíme nejprve máslo, pomazánku nebo salát. Dále pokládáme hlavní surovinu, po které se chlebíček často i jmenuje – plátek uzeniny (šunku, debrecínskou pečeni, různé salámy, rostbíf) nebo sýra. Jako ozdobu přidáme nakrájené vejce natvrdo, zeleninu (okurka, rajče, paprika, petrželka, listové saláty), ovoce (citrón, hroznové víno) apod. Chlebíček nesmí být příliš vysoký, aby jej host dokázal sníst. Po uchopení se nesmí rozlomit. Suroviny se musí chuťově doplňovat, ladit oku. Poznámka: k trvanlivým salámům, uheráku, Herkulu, které mají výraznou chuť, je vhodné jako základ použít máslo. Příklady: Chlebíčky se salátem • s bramborovým salátem, s vlašským salátem, s vajíčkovým salátem, s lososovým salátem, s rybím salátem, … Chlebíčky sýrové • s nivou, s brynzovou pomazánkou, s olomouckými tvarůžky, se sýrovou pěnou, … Chlebíčky s uzeninou – masem • se šunkou, se šunkovým salámem, s debrecínskou pečení, s čabajkou, s uherským salámem, s rostbífem, s paštikovou pomazánkou, … Chlebíčky rybí • s uzenáčem, s kaviárem, humrový, s tresčími játry, sardelový s očkem nebo matjesem, s uzeným lososem, … Chlebíčky ostatní • pro vegetariány – s rajčaty, rukolou, okurkou, …