21. Jednoduchá obsluha

JEDNODUCHÁ OBSLUHA neboli z kuchyně přímo na jídelní stůl rozdělení: * základní forma jednoduché obsluhy (ZFJO) - pokrm včetně přílohy je upraven na jednom talíři, zakládáme před hosta z pravé strany, saláty v miskách vlevo s vidličkou, kompoty v miskách vpravo se lžičkou * vyšší forma jednoduché obsluhy (VFJO) - pokrm je upraven na masovém talíři, příloha je podávána zvlášt na dezertním talíři, zakládáme před hosta z pravé strany, nejprve přílohu na levou stranu s překládacím příborem, poté masový talíř s pokrmem před hosta SERVIS NÁPOJŮ patří k základním dovednostem v oboru. Obsluhující personál musí ovládat zásady a techniku obsluhy a používat správný inventář, znát vhodné teploty podávaných nápojů, jejich charakteristiku, výrobu, ošetřování, skladování i různé způsoby nabídky. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA SERVISU NÁPOJŮ - volba správného skla, čistota, teplota, správná míra - při servisu používáme prostřený tácek nebo plato potřebné velikosti - u většího množství nápojů můžeme použít vozíky - obsluhujeme zprava - skleničku s nápojem zakládáme 1cm nad špičku masového nože, případně k pravé ruce hosta (dál od okraje stolu !!!), lahev s nápojem vpravo mírně za sklenici (etiketou k hostovi) - sklenice bereme za ucho, stopku případně spodní část sklenice (nikdy ne za horní okraj !!!) - spodní část skla by měla být při servisu suchá (případně při servisu otíráme dno o příručník) - při servisu točených nápojů (pivo, kofola, limo atd.) používáme cejchované sklo - znak na skle a viněta na lahvi mají směřovat vždy k hostovi