- materiály pro žáky
- třída 2.F
- STF (2.F)
- 20. Způsoby placení
20. Způsoby placení
Způsoby placení
HOTELOVÁ PENZE
- do ceny ubytování je započteno také stravování
* plná penze (snídaně, obědy, večeře)
* polo penze (většinou snídaně a večeře)
* čtvrt penze (snídaně nebo večeře)
TABLE D´HOTE (TÁBLDOT)
- při snídaních, obědech a večeřích především v mezinárodních hotelech
- volný výběr pokrmů a nápojů za předem pevně stanovenou cenu
- způsobem obsluhy a organizací práce se podobá rautu
POVINNÁ KONZUMACE
- stanovení minimální částky útraty na jednoho hosta
- v atraktivních střediscích, disco-kavárny, kino-kavárny, noční bary
PŘEDPLATNÉ
- stravování na poukázky (stravenky)
* stravování pracujících jako náhrada za závodní jídelnu
* nárazové akce např. školení se stravenkami v určité hodnotě
* hotelové stravenky, jako náhrada za cestovní šeky (wouchery)
COUVERT (KUVÉR)
- přirážka za chléb, pečivo, dochucovací prostředky, popř. máslo
PRODEJ NA ÚVĚR
- při větším počtu osob pohoštění na jeden účet, hrazeno fakturou
- předpokladem bývá písemná objednávka
PLACENÍ ŠEKEM
- platby za služby šekovou knížkou bez hotovosti
PLACENÍ KARTOU
- host za služby zaplatí platební kartou
- v poslední době též bezkontaktní placení, v některých restauracích i platba mobilním telefonem
PLACENÍ HOTOVOSTÍ
- nejrozšířenější způsob placení