20. Způsoby placení

Způsoby placení HOTELOVÁ PENZE - do ceny ubytování je započteno také stravování * plná penze (snídaně, obědy, večeře) * polo penze (většinou snídaně a večeře) * čtvrt penze (snídaně nebo večeře) TABLE D´HOTE (TÁBLDOT) - při snídaních, obědech a večeřích především v mezinárodních hotelech - volný výběr pokrmů a nápojů za předem pevně stanovenou cenu - způsobem obsluhy a organizací práce se podobá rautu POVINNÁ KONZUMACE - stanovení minimální částky útraty na jednoho hosta - v atraktivních střediscích, disco-kavárny, kino-kavárny, noční bary PŘEDPLATNÉ - stravování na poukázky (stravenky) * stravování pracujících jako náhrada za závodní jídelnu * nárazové akce např. školení se stravenkami v určité hodnotě * hotelové stravenky, jako náhrada za cestovní šeky (wouchery) COUVERT (KUVÉR) - přirážka za chléb, pečivo, dochucovací prostředky, popř. máslo PRODEJ NA ÚVĚR - při větším počtu osob pohoštění na jeden účet, hrazeno fakturou - předpokladem bývá písemná objednávka PLACENÍ ŠEKEM - platby za služby šekovou knížkou bez hotovosti PLACENÍ KARTOU - host za služby zaplatí platební kartou - v poslední době též bezkontaktní placení, v některých restauracích i platba mobilním telefonem PLACENÍ HOTOVOSTÍ - nejrozšířenější způsob placení