- materiály pro žáky
- třída 2.F
- STF (2.F)
- 19. Nabídka a prodej
19. Nabídka a prodej
Nabídka a prodej
DRUHY NABÍDKY
a) aktivní (zboží k hostovi)
* nabídkové vozíky, pokrmy na mísách nebo nápoje na platech (předkrmy, aperitivy, sýry, moučníky)
* v ruce - lahve s aperitivy, talířky s pokrmy
* nabídkové stoly a vitríny
b) pasivní
* jídelní a nápojový lístek
* ústní nabídka
* poutače
Způsoby prodeje
A LA CARTE (ALAKART)
- prodej podle jídelních a nápojových lístků
- volný výběr pokrmů a nápojů
- nejvíce rozšířený způsob prodeje ve veřejném stravování
A LA MENU (ALAMENY)
- menu je pevná sestava pokrmů (a nápojů) za určitou cenu
- na jídelním lístku může být uvedeno jedno i několik menu v různé hodnotě
- host nemá možnost změny (vlastní kombinace) pokrmů
- u nás se setkáváme s tímto typem především v době obědů, jako nabídka poledního menu
SKUPINOVÝ PRODEJ
- používá se při hromadných akcích, jako jsou hostiny, školení, zájezdy apod.
- objednávka probíhá předem, pokud možno jednotné menu, jednotný čas, jednotná cena
- nápoje mohou být formou A la carte
- pokrmy hradí zpravidla organizátor akce