13.-14. Příbory, porcelán

Porcelán, příbory INVENTÁŘ NA POKRMY Materiál - porcelán, sklo, keramika, kovy, dřevo, popř. umělá hmota. TALÍŘE - klubový - taktéž podložní talíř, velikost do 30cm - masový - pro servis hlavních chodů, velikost 24 cm - polévkový - polévky, obilninové kaše, 22cm - dezertní - předkrmy, sýry, ovoce, 19cm - moučníkový - zákusky, 17cm - kuvérový nebo též pečivový - pečivo, 11cm - máslový - máslo, med, džem, ve výběrových restauracích, 8cm INVENTÁŘ NA POLÉVKY - polévkové šálky na přelévání (nerezové bujón šálky) - vývarové šálky a misky dle obsahu (porcelánové bujón šálky) * 0,33l na běžné polévky * 0,2l na silné vývary * 0,1l na exotické polévky - teriny (polévkové mísy na 2 až 10 porcí) INVENTÁŘ NA ZAPÉKÁNÍ - gratinka nebo mušle (nižší a širší miska) - kokotka (úzký a vyšší kelímek s objímkou) MISKY NA: - kompoty (uzší a vyšší) - saláty (širší a nižší) MÍSY Pokrmy obsahující kyseliny, vitamín C a vaječné pokrmy dáváme na skleněné mísy, nebo je podkládáme. - oválné) - kulaté - úzké, špičaté - na ryby PŘÍBORY Příbory dělíme na jídelní a překládací. JÍDELNÍ PŘÍBORY: - masový – masová vidlička a masový nůž - dezertní - k předkrmům a dezertům podávaným na dezertním talíři (dezertní vidlička a dezertní nůž) - rybí - k pokrmům z ryb a mořských živočichů (rybí vidlička a špičatý lopatkovitý nůž) - lžíce - polévková a dezertní - moučníkový - k teplým moučníkům (dezertní vidlička a dezertní lžíce) - moučníková vidlička - na běžné zákusky a moučníky (malá, levý hrot je širší a zbroušený) - koktejlový - k předkrmovým koktejlům, (kávová lžička a moučníková vidlička) - lžičky - kávová, vajíčková a kompotová (zakulacená), zmrzlinová (lopatkovitá), limonádová - barová (dlouhá), moka (malá) - příbor na raky - malý nůž s otvorem na rozlomení klepet a malá dvouzubá vidlička - příbor na hlemýždě - malé kleště a malá dvouzubá vidlička (přidáváme i dezertní lžíci) - příbor na ústřice - malý oboustranný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička - příbor na humry - rybí příbor a dlouhá úzká vidlička - ovocný příbor - menší než dezertní - ostrý špičatý nůž a vidlička - úchytky na kukuřici - trojzubá vidlička - jídelní tyčinky - v čínských restauracích - steakový příbor - masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov + dřevo PŘEKLÁDACÍ PŘÍBORY (POUŽÍVAJÍ SE PŘI VYŠŠÍCH FORMÁCH OBSLUHY A PŘI SLAVNOSTNÍCH PŘÍLEŽITOSTECH) - velký - velká lžíce a vidlička - při banketech - běžný - polévková lžíce a masová vidlička - rybí - velká široká vidlička a velký rybí široký nůž - salátový - velká lžíce a vypouklá vidlička - lopatky - na ryby, chřest, dorty, led, cukr - kleště - na zákusky, chřest, led, cukr - naběračky - na polévku největší, na omáčku prostřední, na šťávu nejmenší (s hubičkou) - dranžírovací příbor - ostrý nůž a dvouzubá vidlička - nůžky na drůbež (zřídka) - kleště na humra