- materiály pro žáky
- třída 2.F
- STF (2.F)
- 13.-14. Příbory, porcelán
13.-14. Příbory, porcelán
Porcelán, příbory
INVENTÁŘ NA POKRMY
Materiál - porcelán, sklo, keramika, kovy, dřevo, popř. umělá hmota.
TALÍŘE
- klubový - taktéž podložní talíř, velikost do 30cm
- masový - pro servis hlavních chodů, velikost 24 cm
- polévkový - polévky, obilninové kaše, 22cm
- dezertní - předkrmy, sýry, ovoce, 19cm
- moučníkový - zákusky, 17cm
- kuvérový nebo též pečivový - pečivo, 11cm
- máslový - máslo, med, džem, ve výběrových restauracích, 8cm
INVENTÁŘ NA POLÉVKY
- polévkové šálky na přelévání (nerezové bujón šálky)
- vývarové šálky a misky dle obsahu (porcelánové bujón šálky)
* 0,33l na běžné polévky
* 0,2l na silné vývary
* 0,1l na exotické polévky
- teriny (polévkové mísy na 2 až 10 porcí)
INVENTÁŘ NA ZAPÉKÁNÍ
- gratinka nebo mušle (nižší a širší miska)
- kokotka (úzký a vyšší kelímek s objímkou)
MISKY NA:
- kompoty (uzší a vyšší)
- saláty (širší a nižší)
MÍSY
Pokrmy obsahující kyseliny, vitamín C a vaječné pokrmy dáváme na skleněné mísy, nebo je podkládáme.
- oválné)
- kulaté
- úzké, špičaté - na ryby
PŘÍBORY
Příbory dělíme na jídelní a překládací.
JÍDELNÍ PŘÍBORY:
- masový – masová vidlička a masový nůž
- dezertní - k předkrmům a dezertům podávaným na dezertním talíři (dezertní vidlička a dezertní nůž)
- rybí - k pokrmům z ryb a mořských živočichů (rybí vidlička a špičatý lopatkovitý nůž)
- lžíce - polévková a dezertní
- moučníkový - k teplým moučníkům (dezertní vidlička a dezertní lžíce)
- moučníková vidlička - na běžné zákusky a moučníky (malá, levý hrot je širší a zbroušený)
- koktejlový - k předkrmovým koktejlům, (kávová lžička a moučníková vidlička)
- lžičky - kávová, vajíčková a kompotová (zakulacená), zmrzlinová (lopatkovitá), limonádová - barová (dlouhá), moka (malá)
- příbor na raky - malý nůž s otvorem na rozlomení klepet a malá dvouzubá vidlička
- příbor na hlemýždě - malé kleště a malá dvouzubá vidlička (přidáváme i dezertní lžíci)
- příbor na ústřice - malý oboustranný nůž a lžícovitá trojzubá vidlička
- příbor na humry - rybí příbor a dlouhá úzká vidlička
- ovocný příbor - menší než dezertní - ostrý špičatý nůž a vidlička
- úchytky na kukuřici - trojzubá vidlička
- jídelní tyčinky - v čínských restauracích
- steakový příbor - masový příbor se zbroušeným ostřím nože, většinou v kombinaci kov + dřevo
PŘEKLÁDACÍ PŘÍBORY (POUŽÍVAJÍ SE PŘI VYŠŠÍCH FORMÁCH OBSLUHY A PŘI SLAVNOSTNÍCH PŘÍLEŽITOSTECH)
- velký - velká lžíce a vidlička - při banketech
- běžný - polévková lžíce a masová vidlička
- rybí - velká široká vidlička a velký rybí široký nůž
- salátový - velká lžíce a vypouklá vidlička
- lopatky - na ryby, chřest, dorty, led, cukr
- kleště - na zákusky, chřest, led, cukr
- naběračky - na polévku největší, na omáčku prostřední, na šťávu nejmenší (s hubičkou)
- dranžírovací příbor - ostrý nůž a dvouzubá vidlička
- nůžky na drůbež (zřídka)
- kleště na humra