12. Velký stolní inventář

Velký stolní inventář: • slouží k samotnému provádění obsluhy • usnadňuje obsluhu • je rozdělen podle druhů použití Inventářem rozumíme všechny předměty používané v obsluze. Význam: - má-li obsluha hostů probíhat rychle a plynule je třeba, aby jednotlivá střediska závodů veřejného stravování byla zásobena dostatečným množstvím potřebného inventáře. - má-li inventář plnit svůj účel, musí být zhotoven z vhodného materiálu, ten má být moderní, hygienický a praktický. Rozdělení inventáře – podle typu provozovny: hotelový vinárenský restaurační kavárenský barový stylový Dle použitého materiálu dělíme inventář na: dřevěný textilní skleněný porcelánový kovový plastový Restaurační inventář Malý stolní inventář Velký stolní inventář Sedací a stolový Skleněný Porcelánový Kovový Textilní Příbory Z plastických hmot Pomocný inventář Pomocné stoly Pomocné vozíky Velký stolní a sedací inventář: 1) Stoly restaurační – typizované rozměry – výška 76 cm - šířka 80 x 120 cm - obdélník - 80 x 80 cm - kostka - 80 x 40 cm - keridon kavárenské – menší, nižší, povrchová úprava kvalitní dřevo, mramor atd. konferenční – nižší, různých tvarů, do recepce, do haly, na hotelové pokoje konzumační – vysoké, úzké – do samoobsluh 2) Sedací inventář židle – typizovaná (výška sedadla – 45 cm, opěrka zad – 20 cm) křesla, polokřesla klubovky, boxy lavice barové židle