- materiály pro žáky
- třída 2.F
- STF (2.F)
- 12. Velký stolní inventář
12. Velký stolní inventář
Velký stolní inventář:
• slouží k samotnému provádění obsluhy
• usnadňuje obsluhu
• je rozdělen podle druhů použití
Inventářem rozumíme všechny předměty používané v obsluze.
Význam:
- má-li obsluha hostů probíhat rychle a plynule je třeba, aby jednotlivá střediska závodů veřejného stravování byla zásobena dostatečným
množstvím potřebného inventáře.
- má-li inventář plnit svůj účel, musí být zhotoven z vhodného materiálu, ten má být moderní, hygienický a praktický.
Rozdělení inventáře – podle typu provozovny:
hotelový
vinárenský
restaurační
kavárenský
barový
stylový
Dle použitého materiálu dělíme inventář na:
dřevěný
textilní
skleněný
porcelánový
kovový
plastový
Restaurační inventář
Malý stolní inventář
Velký stolní inventář
Sedací a stolový
Skleněný
Porcelánový
Kovový
Textilní
Příbory
Z plastických hmot
Pomocný inventář
Pomocné stoly
Pomocné vozíky
Velký stolní a sedací inventář:
1) Stoly
restaurační – typizované rozměry – výška 76 cm
- šířka 80 x 120 cm - obdélník
- 80 x 80 cm - kostka
- 80 x 40 cm - keridon
kavárenské – menší, nižší, povrchová úprava kvalitní dřevo, mramor atd.
konferenční – nižší, různých tvarů, do recepce, do haly, na hotelové pokoje
konzumační – vysoké, úzké – do samoobsluh
2) Sedací inventář
židle – typizovaná (výška sedadla – 45 cm, opěrka zad – 20 cm)
křesla, polokřesla
klubovky, boxy
lavice
barové židle