- materiály pro žáky
- třída 2.F
- STF (2.F)
- 2. Bezpečnost při práci v obsluze
2. Bezpečnost při práci v obsluze
Bezpečnost práce ve veřejném stravování
- hlavní úkol – předcházet úrazům
- zaměstnanci musí být seznámeni s bezpečnostními předpisy
Zásady bezpečnosti
- Znát podmínky provozu
- Veškerá zařízení uvádět do chodu tak, aby nikoho neohrozila
- Udržovat pořádek na pracovištích
- Používat vhodné pomůcky (tácky, plata, vozíky)
- Řádné osvětlení
- Opatrnost na schodech, ve výtahu
- Nepřeceňovat své síly
- Opatrně pracovat se sklem, porcelánem, horkými talíři, nápoji
- Používat příručník
- Dodržovat protipožární předpisy a řídit se pokyny nadřízeného
Pracovní úrazy
- Úrazy vzniklé v souvislosti s výkonem povolání
- Malé úrazy zapisovat do sešitu, velké do protokolu + svědci
Nehody hostů
- Řešíme vždy v klidu, důležité – plynulost provozu
- Při znečištění šatů – důležitá omluva
- Nabídnout úhradu čistírny
- Při úrazu poskytneme první pomoc a zařídíme lékařské ošetření