- materiály pro žáky
- třída 1.K
- POK (1.K)
- 8.-9. Bílkoviny
8.-9. Bílkoviny
Jednoduché bílkoviny:
ALBUMINY
- ve vodě se rozpouštějí
– zahříváním se srážejí – koagulují
vaječný albumin
• používán v cukrářství
• opatrným sušením vaječného bílku získáme usušený bílek
• sráží se při teplotě 56 °C
GLOBULINY
- ve vejcích, mléce, luštěninách, bramborách
LEPEK
- obsažen v obilí
Lepek má vliv na kvalitu mouky i těst – dodává pružnost a tažnost, bobtnavost
SKLEROPROTEINY- stavební funkce
Keratin – kůže, nehty, vlasy, peří
Kolagen – kůže, šlachy, vazivo, chrupavky
- tepelné zpracování - želatina
Složené bílkoviny
- tvořené aminokyselinami a molekulami jiných látek
FOSFOPROTEINY – kyseliny fosforečná
Kasein – zdroj vápníku v mléce
- působením kyseliny, nebo syřidla z mléka vysrážíme tvaroh, sýry
LIPOPROTEINY – součástí buněčných membrán
GLYKOPROTEINY – součást trávicích šťáv a krve
Hemoglobin – krevní barvivo, součást červených krvinek, váže kyslík při dýchání a přenáší jej do buněk
NUKLEOPROTEINY
- nukleové kyseliny v buněčných jádrech