20. - 21. Měkkýši, korýši, obojživelníci

Korýši, měkkýši a ostatní vodní živočichové Měkkýši patří mez největší živočišné skupiny, většina druhů žije v mořích a oceánech. Nejčastěji mají různě tvarovanou a různě zabarvenou vápenitou schránku. Živí se planktonem ale jsou i masožraví, nejsou zatím příliš komerčně využíváni. Mlži mlži jsou měkkýši se dvěma lasturami spojenými zámkem (svalem), většinou žijí ve vodě, jsou poměrně často používáni ke kuchyňskému zpracování. SLÁVKA - má podlouhlé lastury, jsou vyhledávanou lahůdkou, připravují se většinou dušením nebo vařením. ÚSTŘICE - jsou kulinářskou pochoutkou, konzumují se syrové pokapané citrónem, podává se s bílým vínem a pečivem. Hlavonožci OLIHEŇ (calamar) - váží až 0,5 kg, měří od několika „cm“ po 1 metr, upravují se hlavně vařením. SÉPIE - mají vejčité tělo obroubené ploutevním lemem, připravují se hlavně v Japonsku, kde se jedí syrové nebo grilované. CHOBOTNICE - mají osm chapadel, mají velmi jemné maso Korýši mají většinou kostru z chitinu a vápníku, je jich kolem 40 000 většinou velmi malých druhů, mají dva páry tykadel, jejich velikost omezuje krunýř který neroste. Do této skupiny patří i raci, ti jsou ale v české republice celoročně chráněni. KREVETY, GARNÁTI - jedná se o stejné živočichy, dělí se na teplo a studenomilné, konzumují se většinou menší druhy, dodávají se čerstvé, chlazené, mražené, konzervované, sušené, celé, kuchané, loupané atd. LANGUSTA - patří mezi větší korýše, má velmi dlouhá tykadla, žijí v teplých mořích, maso patří mezi delikatesy - ocasní část, dodávají se živé, čerstvé (v ledové tříšti), mražené. HUMR - až 60 cm a váha až 6 kg, žije kolem celé Evropy, maso patří mezi lahůdky, dodává se živý, čerstvý (v ledové tříšti), mražený, vařený. KRAB - má velmi malý podíl masa, to je však velmi kvalitní Další lahůdky světových kuchyní Žáby – převážně skokani a rosničky. Používáme pouze stehýnka 6 – 8 na porci. Maso je křehké, podobné kuřecímu. Upravujeme smažením, dušením. Želvy – polévka, ragů. Mořské řasy tvoří zvláštní skupinu a používají se hlavně v japonské kuchyni. Jsou bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, hlavně jódu.