31.-32. Chemické pochody při trávení

31.-32. Chemické pochody při trávení Trávicí systém - metabolismus – proces výměny látek a energie – přísun živin do organismu a jejich přeměna na energii a budování vlastního organismu - trávení – mechanické a chemické zpracování potravin - vstřebávání – transport živin do těla, zdroj energie, hlavně v tenkém střevě - odstraňování nestravitelných látek z organismu mechanické trávení – zajišťují zuby, jazyk, hltan, jícen, žaludek, střeva chemické trávení – produkce trávicích šťáv – enzymy – štěpí cukry, tuky, bílkoviny na základní jednotky, které mohou být předávány do krve a k buňkám ústa – enzym ptyalin = amyláza – štěpí škrob na jednodušší sacharidy žaludek – produkuje enzym pepsin – štěpí bílkoviny, obsahuje HCl – kyselinu chlorovodíkovou slinivka břišní – pankreas - trypsin – štěpí bílkoviny - lipázy – štěpí tuky - amylázy – štěpí cukry játra – vylučují žluč – 1 litr denně – trávení tuků tenké střevo – maltáza – štěpí maltózu, sacharáza – štěpí sacharózu, laktáza – štěpí laktózu tlusté střevo – vstřebávání vody, žije zde velké množství bakterií