- materiály pro žáky
- třída 1.C, 1.P
- PŘI (1.C), PŘI (1.P)
- 31.-32. Chemické pochody při trávení
31.-32. Chemické pochody při trávení
31.-32. Chemické pochody při trávení
Trávicí systém
- metabolismus – proces výměny látek a energie – přísun živin do organismu a jejich přeměna na energii a budování vlastního organismu
- trávení – mechanické a chemické zpracování potravin
- vstřebávání – transport živin do těla, zdroj energie, hlavně v tenkém střevě
- odstraňování nestravitelných látek z organismu
mechanické trávení – zajišťují zuby, jazyk, hltan, jícen, žaludek, střeva
chemické trávení – produkce trávicích šťáv – enzymy – štěpí cukry, tuky, bílkoviny na základní jednotky, které mohou být předávány do krve a k buňkám
ústa – enzym ptyalin = amyláza – štěpí škrob na jednodušší sacharidy
žaludek – produkuje enzym pepsin – štěpí bílkoviny, obsahuje HCl – kyselinu chlorovodíkovou
slinivka břišní – pankreas
- trypsin – štěpí bílkoviny
- lipázy – štěpí tuky
- amylázy – štěpí cukry
játra – vylučují žluč – 1 litr denně – trávení tuků
tenké střevo – maltáza – štěpí maltózu, sacharáza – štěpí sacharózu, laktáza – štěpí laktózu
tlusté střevo – vstřebávání vody, žije zde velké množství bakterií