29. Kvašení, výroba lihu, piva

29. Kvašení výroba lihu a piva Kvašení = FERMENTACE - nejvýznamnější je kvašení alkoholové a mléčné alkoholové kvašení: - je proces, při kterém jsou sacharidy přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek - alkohol vzniká kvašením cukru působením kvasinek - glukóza se mění na etanol a oxid uhličitý C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2 Výroba lihu Líh = etanol = alkohol Výroba v lihovarech Suroviny pro výrobu lihu – melasa, ovoce, brambory, pšenice, rýže, kukuřice, žito 1. příprava zápary – uvolnění škrobu při teplotě 120°C a vysokém tlaku – škrob se změní na zkvasitelný sacharid = zcukření zápary 2. kvašení – působením kvasnic ve kvasných kádích, teplota do 30 °C 3. destilace – oddělení lihu z prokvašené zápary 4. rafinace – čištění lihu Výroba piva Výroba v pivovarech Suroviny pro výrobu piva – voda, ječmen, chmel, pivovarské kvasinky 1. vaření piva – příprava mladiny – 10 hodin, teplota 35°C až 70°C 2. kvašení – hlavní – až 12 dnů, teplota cca 10°C 3. dokvašování – ležení – 20 dnů (ležáky až 60, teplota 2°C 4. filtrace 5. pasterace 6. stáčení