- materiály pro žáky
- třída 1.C, 1.K, 1.P
- PŘI (1.C), PŘI (1.K), PŘI (1.P)
- 29. Kvašení, výroba lihu, piva
29. Kvašení, výroba lihu, piva
29. Kvašení výroba lihu a piva
Kvašení = FERMENTACE
- nejvýznamnější je kvašení alkoholové a mléčné
alkoholové kvašení:
- je proces, při kterém jsou sacharidy přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek
- alkohol vzniká kvašením cukru působením kvasinek
- glukóza se mění na etanol a oxid uhličitý
C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2
Výroba lihu
Líh = etanol = alkohol
Výroba v lihovarech
Suroviny pro výrobu lihu – melasa, ovoce, brambory, pšenice, rýže, kukuřice, žito
1. příprava zápary – uvolnění škrobu při teplotě 120°C a vysokém tlaku – škrob se změní na zkvasitelný sacharid = zcukření zápary
2. kvašení – působením kvasnic ve kvasných kádích, teplota do 30 °C
3. destilace – oddělení lihu z prokvašené zápary
4. rafinace – čištění lihu
Výroba piva
Výroba v pivovarech
Suroviny pro výrobu piva – voda, ječmen, chmel, pivovarské kvasinky
1. vaření piva – příprava mladiny – 10 hodin, teplota 35°C až 70°C
2. kvašení – hlavní – až 12 dnů, teplota cca 10°C
3. dokvašování – ležení – 20 dnů (ležáky až 60, teplota 2°C
4. filtrace
5. pasterace
6. stáčení