28. Zpracování tuků

28. Zpracování tuků Tukový průmysl ROSTLINNÉ TUKY Výroba olejů: - čištění, sušení - loupání - mletí - lisování za studena – panenské oleje - lisování za tepla - extrakce organickými rozpouštědly - oddestilování rozpouštědla - filtrace - odpad po lisování – pokrutiny - odpad po extrakci – extrahovaný šrot Výroba kakaového másla - kakaové boby se drcením a mletím mění na kakaovou pastu - kakaová pasta obsahuje 50 % tuku - z kakaové pasty se lisováním oddělí kakaové máslo a kakaová hmota (kakao) ŽIVOČIŠNÉ TUKY Výroba sádla - sádlo se nakrájí na kostky - pomalé zahřívání – škvaření - přecedí se přes síto - škvarky Výroba másla - stloukání pasterované smetany v máselnici - biochemické zrání, vypouštění podmáslí - hnětení másla, formování, balení, expedice, skladování v čistotě Výroba rybího tuku - ze sleďových ryb - ryby se rozemelou - vytavují se při teplotě 110 °C - lisují se v lisech, tuk se čistí odstřeďováním - obsahují Omega 3 mastné kyseliny – blahodárné účinky na zdraví UPRAVOVANÉ TUKY Získávají se úpravou rostlinných a živočišných tuků Výroba emulgovaných tuků - margaríny - emulgací – smíchání tuku s vodou nebo s mlékem Výroba ztužených pokrmových tuků - 100 % tuky - neobsahují vodu - přeměna tekutých tuků v pevné tuky působením vodíku