- materiály pro žáky
- třída 1.C, 1.K, 1.P
- PŘI (1.C), PŘI (1.K), PŘI (1.P)
- 28. Zpracování tuků
28. Zpracování tuků
28. Zpracování tuků
Tukový průmysl
ROSTLINNÉ TUKY
Výroba olejů:
- čištění, sušení
- loupání
- mletí
- lisování za studena – panenské oleje
- lisování za tepla
- extrakce organickými rozpouštědly
- oddestilování rozpouštědla
- filtrace
- odpad po lisování – pokrutiny
- odpad po extrakci – extrahovaný šrot
Výroba kakaového másla
- kakaové boby se drcením a mletím mění na kakaovou pastu
- kakaová pasta obsahuje 50 % tuku
- z kakaové pasty se lisováním oddělí kakaové máslo a kakaová hmota (kakao)
ŽIVOČIŠNÉ TUKY
Výroba sádla
- sádlo se nakrájí na kostky
- pomalé zahřívání – škvaření
- přecedí se přes síto - škvarky
Výroba másla
- stloukání pasterované smetany v máselnici
- biochemické zrání, vypouštění podmáslí
- hnětení másla, formování, balení, expedice, skladování v čistotě
Výroba rybího tuku
- ze sleďových ryb
- ryby se rozemelou
- vytavují se při teplotě 110 °C
- lisují se v lisech, tuk se čistí odstřeďováním
- obsahují Omega 3 mastné kyseliny – blahodárné účinky na zdraví
UPRAVOVANÉ TUKY
Získávají se úpravou rostlinných a živočišných tuků
Výroba emulgovaných tuků
- margaríny
- emulgací – smíchání tuku s vodou nebo s mlékem
Výroba ztužených pokrmových tuků
- 100 % tuky
- neobsahují vodu
- přeměna tekutých tuků v pevné tuky působením vodíku