25. Vitamíny

25. Vitamíny - organické sloučeniny nezbytné pro správnou funkci organismu - musíme je získat ze stravy – přirozeně, nebo formou potravinových doplňky - denně 5 porcí zeleniny, 2 porce ovoce NEMOCI: hypervitaminóza – nadbytek vitamínů avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů hypovitaminóza - nedostatek vitamínů Vitamíny rozpustné v tucích: - mohou se v těle ukládat, nadbytek je toxický vitamín A zdroj – mrkev, petržel, vejce, mléko, mléčné výrobky nedostatek – šeroslepost, prasklá kůže, lámou se nehty vitamín D tělo si ho dokáže vyrobit ze slunečních paprsků zdroj – ryby, mléko, mléčné výrobky nedostatek – křivice, osteoporóza vitamín E zdroj – rostlinné oleje, oříšky, listová zelenina nedostatek – demence, neplodnost vitamín K zdroj – listová zelenina, játra, zelí nedostatek – porucha srážlivosti krve Vitamíny rozpustné ve vodě - nadbytek vylučován močí - důležitý pravidelný příjem - obsah v potravinách je snižován zpracováním a skladováním - vitamíny skupiny B B1 B2 B3 – vitamín PP, B5 B6 B7 – vitamín H, B9 – kyselina listová B12 zdroj – maso, játra, vejce, pivovarnické kvasnice, mléko, klíčky, luštěniny, celozrnné výrobky nedostatek – deprese, opary, stárnutí kůže vitamín C zdroj – ovoce, zelenina nedostatek – snížená imunita