- materiály pro žáky
- třída 1.C, 1.K, 1.P
- PŘI (1.C), PŘI (1.K), PŘI (1.P)
- 25. Vitamíny
25. Vitamíny
25. Vitamíny
- organické sloučeniny nezbytné pro správnou funkci organismu
- musíme je získat ze stravy – přirozeně, nebo formou potravinových doplňky
- denně 5 porcí zeleniny, 2 porce ovoce
NEMOCI:
hypervitaminóza – nadbytek vitamínů
avitaminóza – úplný nedostatek vitamínů
hypovitaminóza - nedostatek vitamínů
Vitamíny rozpustné v tucích:
- mohou se v těle ukládat, nadbytek je toxický
vitamín A
zdroj – mrkev, petržel, vejce, mléko, mléčné výrobky
nedostatek – šeroslepost, prasklá kůže, lámou se nehty
vitamín D
tělo si ho dokáže vyrobit ze slunečních paprsků
zdroj – ryby, mléko, mléčné výrobky
nedostatek – křivice, osteoporóza
vitamín E
zdroj – rostlinné oleje, oříšky, listová zelenina
nedostatek – demence, neplodnost
vitamín K
zdroj – listová zelenina, játra, zelí
nedostatek – porucha srážlivosti krve
Vitamíny rozpustné ve vodě
- nadbytek vylučován močí
- důležitý pravidelný příjem
- obsah v potravinách je snižován zpracováním a skladováním
-
vitamíny skupiny B
B1 B2 B3 – vitamín PP, B5 B6 B7 – vitamín H, B9 – kyselina listová B12
zdroj – maso, játra, vejce, pivovarnické kvasnice, mléko, klíčky, luštěniny, celozrnné výrobky
nedostatek – deprese, opary, stárnutí kůže
vitamín C
zdroj – ovoce, zelenina
nedostatek – snížená imunita