- materiály pro žáky
- třída 1.C, 1.K, 1.P
- PŘI (1.C), PŘI (1.K), PŘI (1.P)
- 24. Bílkoviny
24. Bílkoviny
24. Bílkoviny
- neboli proteiny, jsou organické sloučeniny složené z aminokyselin
- nejdůležitější součást našeho jídelníčku
- je z nich tvořeno lidské tělo
Funkce bílkovin:
- stavební - základní stavební látky organismu – kolagen
- regulační – hormony – insulin
- obrannou - protilátky
- transportní – hemoglobin
- činnost svalů - aktin
Denaturace bílkovin:
– proces, kdy bílkoviny ztrácí svou strukturu a funkci vysokou teplotou nebo chemikálií
– bílkoviny během tepelného zpracování denaturují – mění strukturu a hmotnost, obsah bílkovin se nemění
- tepelná úprava potravy – lepší stravitelnost
- denaturace vajíček – vaření vajíček – pevná hmota
- tepelná úprava masa – maso chutnější, stravitelnější
- pepsin – štěpí bílkoviny v žaludku – dochází k denaturaci bílkovin
- denaturace ničí choroboplodné zárodky
Druhy bílkovin:
rostlinné = neplnohodnotné - luštěniny, obiloviny
živočišné = plnohodnotné - lépe stravitelné – v mase, rybách, mléce, vejcích
Jednoduché bílkoviny
- obsahují pouze aminokyseliny – je jich málo
Složené bílkoviny
- obsahují aminokyseliny + další složky – je jich obrovské množství
kasein – v mléce
hemoglobin – protein v červených krvinkách – transport kyslíku
globuliny, albuminy – v krevní plazmě
kolagen – v kloubech, kostech, pokožce
keratin – ve vlasech