23. Sacharidy - cukry

23. Sacharidy - přírodní látky složené z atomů C, H, O Cukr - sacharid, který je sladký a je ve vodě rozpustný - vznikají při fotosyntéze - zahříváním nad 200 °C dochází ke karamelizaci - vodný roztok karamelu je kulér - barvivo Význam sacharidů: - nejrychlejší zdroj energie - stavební funkce - zásobní funkce MONOSACHARIDY glukóza – hroznový cukr - v ovoci, medu, snadno stravitelná - nejrozšířenější monosacharid - podle hladiny glukózy v krvi se pozná diabetes - lihové kvašení – výroba lihu - mléčné kvašení – kyselina mléčná - význam – infúze, karamel, líh, antibiotika, vitamín C fruktóza – ovocný cukr – v ovoce, medu – má největší sladivost ze všech cukrů DISACHARIDY maltóza – sladový cukr, uvolňuje se ze škrobu při klíčení ječmene - význam - při výrobě piva laktóza – mléčný cukr sacharóza - běžný cukr – řepný, třtinový - nejrozšířenější disacharid - štěpením sacharózy vzniká glukóza a fruktóza = INVERTNÍ CUKR - sladidlo v potravinářství, konzervační činidlo - vyšší spotřeba způsobuje obezitu POLYSACHARIDY - nemají sladkou chuť, proto se nenazývají cukry - ve vodě jsou nerozpustné - nejrozšířenější sacharidy v přírodě celulóza – stavební materiál rostlin - pro člověka nestravitelná - složka vlákniny = velký význam pro člověka škrob – zásobní látka rostlin – bramborový, pšeničný - kompostovatelný obalový materiál – tašky, sáčky glykogen – zásobní látka živočichů, uložen v játrech, svalech