- materiály pro žáky
- třída 1.C, 1.K, 1.P
- PŘI (1.C), PŘI (1.K), PŘI (1.P)
- 23. Sacharidy - cukry
23. Sacharidy - cukry
23. Sacharidy
- přírodní látky složené z atomů C, H, O
Cukr - sacharid, který je sladký a je ve vodě rozpustný
- vznikají při fotosyntéze
- zahříváním nad 200 °C dochází ke karamelizaci
- vodný roztok karamelu je kulér - barvivo
Význam sacharidů:
- nejrychlejší zdroj energie
- stavební funkce
- zásobní funkce
MONOSACHARIDY
glukóza – hroznový cukr
- v ovoci, medu, snadno stravitelná
- nejrozšířenější monosacharid
- podle hladiny glukózy v krvi se pozná diabetes
- lihové kvašení – výroba lihu
- mléčné kvašení – kyselina mléčná
- význam – infúze, karamel, líh, antibiotika, vitamín C
fruktóza – ovocný cukr – v ovoce, medu – má největší sladivost ze všech cukrů
DISACHARIDY
maltóza – sladový cukr, uvolňuje se ze škrobu při klíčení ječmene
- význam - při výrobě piva
laktóza – mléčný cukr
sacharóza - běžný cukr – řepný, třtinový
- nejrozšířenější disacharid
- štěpením sacharózy vzniká glukóza a fruktóza = INVERTNÍ CUKR
- sladidlo v potravinářství, konzervační činidlo
- vyšší spotřeba způsobuje obezitu
POLYSACHARIDY
- nemají sladkou chuť, proto se nenazývají cukry
- ve vodě jsou nerozpustné
- nejrozšířenější sacharidy v přírodě
celulóza – stavební materiál rostlin
- pro člověka nestravitelná
- složka vlákniny = velký význam pro člověka
škrob – zásobní látka rostlin – bramborový, pšeničný
- kompostovatelný obalový materiál – tašky, sáčky
glykogen – zásobní látka živočichů, uložen v játrech, svalech