- materiály pro žáky
- třída 1.C, 1.K, 1.P
- PŘI (1.C), PŘI (1.K), PŘI (1.P)
- 20. Organické kyseliny v běžném životě
20. Organické kyseliny v běžném životě
20. Organické kyseliny v běžném životě
Kyselina askorbová – vitamín C
- posiluje imunitu a psychiku
- v čerstvém ovoci a zelenině
Kyselina benzoová
- ve skořici, hřebíčku, sýrech, švestkách, brusinkách
- syntetické potravinářské aditivum – konzervační činidlo
Kyselina citrónová
- v ovoci – hlavně v citrónech, rybízu, v mléce, mase, v obilí
- pro tělo velmi významná při chemických reakcích
Kyselina mléčná
- vzniká při tělesné námaze v mase z glykogenu
- vzniká také při mléčném kvašení cukrů - Lactobacillus bulgaricus
Kyselina octová
- ocet - 5 – 8% vodný roztok kyseliny octové
- využití v konzervárenství, při výrobě léčiv – acylpyrin
Organické kyseliny jako aditiva = přídatné látky = Éčka
- přidávají se do potravin pro zvýšení kvality – prodloužení trvanlivosti, zlepšení chuti, vůně, barvy, výživové hodnoty, technologických vlastností
- přítomnost aditiv musí být uvedena na obalu