20. Organické kyseliny v běžném životě

20. Organické kyseliny v běžném životě Kyselina askorbová – vitamín C - posiluje imunitu a psychiku - v čerstvém ovoci a zelenině Kyselina benzoová - ve skořici, hřebíčku, sýrech, švestkách, brusinkách - syntetické potravinářské aditivum – konzervační činidlo Kyselina citrónová - v ovoci – hlavně v citrónech, rybízu, v mléce, mase, v obilí - pro tělo velmi významná při chemických reakcích Kyselina mléčná - vzniká při tělesné námaze v mase z glykogenu - vzniká také při mléčném kvašení cukrů - Lactobacillus bulgaricus Kyselina octová - ocet - 5 – 8% vodný roztok kyseliny octové - využití v konzervárenství, při výrobě léčiv – acylpyrin Organické kyseliny jako aditiva = přídatné látky = Éčka - přidávají se do potravin pro zvýšení kvality – prodloužení trvanlivosti, zlepšení chuti, vůně, barvy, výživové hodnoty, technologických vlastností - přítomnost aditiv musí být uvedena na obalu