- materiály pro žáky
- třída 3.F
- TEF (3.F)
- 11.-12 Rautové pokrmy
11.-12 Rautové pokrmy
Rauty
= volnější forma pohoštění (klasické, obchodní, reklamní)
Pravidla sestavování seznamu pokrmů a nápojů při rautu
- Převládá studená kuchyně, teplá pouze doplňuje
- Na 1 hosta počítáme přibližně:
Pokrmy:150 – 200 g masa, 150 g zeleniny, 100 g ovoce, asi ½ porce sýru, 1 porce moučníku, 3 porce příloh
Nápoje:1 aperitiv, 0,3 l piva, 0,2 l nealkoholického nápoje, 0,3 – 0,5 l vína, 0,1 – 0,2 l lihovin, 1 porci kávy
- Poměr jednotlivých druhů pokrmů a nápojů není závazně stanoven, může se podle okolností měnit
- Studené pokrmy mají být nabízeny v co nejširším sortiment
- Nabídka teplých pokrmů se omezuje na 2 – 3 druhy
- Nabídku nápojů můžeme rozšířit o míšené nápoje připravované u samostatného stolu
Uvedené "normy" nejsou dogma, jsou doporučením. Jejich poměr není nutně dodržet. Hlavní je přání hostitele.
Další zásady pro sortiment občerstvení na rautu.
snažte se o co nejširší sortiment, doporučuje se například:
10 různých studených výrobků 5 ks na hosta
30 hostů (10 druhů x 5 ks na hosta x 30 hostů)
50 hostů (10 druhů x 5 ks x 50 hostů)
Sortiment pokrmů - měl by odpovídat zásadám moderní výživy
všechny druhy jatečného masa + drůbež + ryby + třeba i zvěřina
zelenina a ovoce pestře upravená
Teplé pokrmy
není nutné mnoho jídel 2-3 druhy, zajímavé, chuťově pestré a akceptovatelné pro všechny
minutky připravované na grilu
speciality krájené - porcované přímo před hosty
teplé uzené maso krájené z uzené vepřové kýty