11.-12 Rautové pokrmy

Rauty = volnější forma pohoštění (klasické, obchodní, reklamní) Pravidla sestavování seznamu pokrmů a nápojů při rautu - Převládá studená kuchyně, teplá pouze doplňuje - Na 1 hosta počítáme přibližně: Pokrmy:150 – 200 g masa, 150 g zeleniny, 100 g ovoce, asi ½ porce sýru, 1 porce moučníku, 3 porce příloh Nápoje:1 aperitiv, 0,3 l piva, 0,2 l nealkoholického nápoje, 0,3 – 0,5 l vína, 0,1 – 0,2 l lihovin, 1 porci kávy - Poměr jednotlivých druhů pokrmů a nápojů není závazně stanoven, může se podle okolností měnit - Studené pokrmy mají být nabízeny v co nejširším sortiment - Nabídka teplých pokrmů se omezuje na 2 – 3 druhy - Nabídku nápojů můžeme rozšířit o míšené nápoje připravované u samostatného stolu Uvedené "normy" nejsou dogma, jsou doporučením. Jejich poměr není nutně dodržet. Hlavní je přání hostitele. Další zásady pro sortiment občerstvení na rautu. snažte se o co nejširší sortiment, doporučuje se například: 10 různých studených výrobků 5 ks na hosta 30 hostů (10 druhů x 5 ks na hosta x 30 hostů) 50 hostů (10 druhů x 5 ks x 50 hostů) Sortiment pokrmů - měl by odpovídat zásadám moderní výživy všechny druhy jatečného masa + drůbež + ryby + třeba i zvěřina zelenina a ovoce pestře upravená Teplé pokrmy není nutné mnoho jídel 2-3 druhy, zajímavé, chuťově pestré a akceptovatelné pro všechny minutky připravované na grilu speciality krájené - porcované přímo před hosty teplé uzené maso krájené z uzené vepřové kýty