- materiály pro žáky
- třída 2.K
- STK (2.K)
- 7. Sled nápojů v menu
7. Sled nápojů v menu
SLED NÁPOJŮ V MENU
APERITIV
1. Podporuje chuť k jídlu
2. Má společenský význam
3. Suchý, případně polosuchý
4. Velikost porce do 0,1l – krátký nápoj
5. Doba servisu 15 – 20 minut před prvním pokrmem
PIVO
1. Pouze malé do 0,3l
2. Je-li vhodné k danému pokrmu
3. Minimálně ležák s 12% cukru ve sladu
4. Současně můžeme nabízet další nápoje, Minerální vodu , Sodovou vodu , Ovocné a zeleninové šťávy
VÍNO
1. Podáváme 0, 1l
2. U ušlechtilých ledových, slámových a fortifikovaných podáváme pouze 0,05l
3. Dodržujeme pořadí: Bílé Růžové Červené Dezertní Šumivé
KÁVA
1. Porce kávy je 7g 2. Vhodné jsou co nejjednodušší úpravy
DIGESTIV
1. Tradičně je velikost digestivu do 0,05l
2. Měl by to být vrcholný nápoj v celém menu
3. Vhodný je koňak, brandy nebo jiný ušlechtilý destilát
4. Ženám likéry
5. Mužům pálenky